Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Cepivo proti HPV še učinkovitejše proti raku

Pokazalo se je, da obstaja določena stopnja zaščite pred HPV že po enem oziroma dveh odmerkih cepiva, ki za nameček ščiti pred več vrstami sevov HPV, kot je bilo predvideno.
Pokazalo se je, da obstaja določena stopnja zaščite pred HPV že po enem oziroma dveh odmerkih cepiva, ki za nameček ščiti pred več vrstami sevov HPV, kot je bilo predvideno. (Foto: Shutterstock)

Vse kaže, da je cepivo proti okužbam s humanimi papilomavirusi, ki povzročajo raka materničnega vratu, učinkovitejše, kot so sprva predvidevali, kaže nova študija.
Osem let po uvedbi cepljenja se je pojavnost cervikalne neoplazije, vključno s predrakavimi raščami, zmanjšala za kar polovico, kar je več, kot so pričakovali. Prav tako se je pokazalo, da obstaja določena stopnja zaščite pred HPV že po enem oziroma dveh odmerkih cepiva, ki za nameček ščiti pred več vrstami sevov HPV, kot je bilo predvideno, piše ugledna revija JAMA Oncology. Poleg raka materničnega vratu okužba s HPV povzroča tudi genitalne bradavice, rake zunanjih splovil ter raka glave in vratu. Vse našteto govori v prid odločitvi za cepljenje proti HPV, ki ga Slovenija brezplačno omogoča v okviru državnega programa cepljenja za vse šestošolke, saj je največja učinkovitost cepiva pred začetkom seksualne aktivnosti.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

humani papiloma virus , cepljenje hpv

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.