Uživajte v čebuli in česnu brez zadaha

(Foto: Shutterstock)

Ni boljšega v vročih dneh od slastne solate s paradižnikom in čebulo, toda kaj ko vas od tega odvrne misel o neprijetnem zadahu.

Ker pa je to zdrava izbira, vas vabimo, da poskusite trik, s katerim se ga boste znebili, a ne na račun okusa. Narezano čebulo za vsaj deset minut (lahko tudi nekaj ur) potopite v skledo ledeno mrzle vode. Odcedite in poskusite. Čebula bo ostala hrustljava in bo ohranila okus brez spremljajočega neprijetnega vonja.

Tudi za česnovo »sled« obstaja rešitev. Ko jeste česen, se iz njega izloča snov alicin, ki ima zelo močan vonj in ki zaradi žveplenih sestavin vztraja v organizmu tudi do 24 ur. Eden od razlogov za to je tudi dejstvo, da se ta plin absorbira v kri in tako potuje v pljuča, od koder ga izdihamo, ali pa se izloča skozi pore v koži. Učinkovita metoda za odpravljenje česnovega vonja naj bi bil limonin sok, ki nevtralizira omenjene encime in s tem neprijeten zadah. Zato popijte limonado brez sladkorja, poskusite z žvečilkami z okusom limone ali pojejte limonino pito za posladek.

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki