Ob svetovnem dnevu raka jajčnikov

  • UR
  • petek, 06. maj 2016
(Foto: Dreamstime)

Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk (ED) in Onkološki inštitut Ljubljana (OI) se letos pridružujeta svetovnemu gibanju v podporo zgodnjemu odkrivanju raka jajčnikov. Z okroglo mizo ob svetovnem dnevu raka jajčnikov, ki ga obeležujemo 8. maja, so predstavniki ED in OI slovensko javnost opozorili na pomen osveščanja in zgodnjega odkrivanja raka jajčnikov.

Spregovorili so o mutaciji gena BRCA, ki predstavlja pomemben dejavnik tveganja za razvoj raka jajčnikov in raka dojk, in o pomenu onkološkega genetskega svetovanja ter predstavili novo spletno mesto o mutaciji gena BRCA, ki je nastala pod okriljem ED s pomočjo strokovnjakov OI.

Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk in Onkološki inštitut Ljubljana se letos prvič pridružujeta svetovnemu gibanju v podporo zgodnjemu odkrivanju raka jajčnikov. Organizacije, ki delujejo na področju raka jajčnikov, so se leta 2013 povezale in 8. maj razglasile za svetovni dan raka jajčnikov, z namenom, da osveščajo svetovno javnost o raku jajčnikov in simptomih bolezni ter bolnicam, njihovim družinam in prijateljem nudijo podporo v boju proti tej bolezni.

Vsaka ženska na svetu je podvržena tveganju za razvoj raka jajčnikov, enega najnevarnejših rakov. Svetovni dan raka jajčnikov je priložnost za večjo prepoznavnost bolezni, ki vsako leto po svetu vzame 140.000 življenj. Rak jajčnikov ima najnižjo stopnjo preživetja od vseh ginekoloških rakavih obolenj, njegovi simptomi pa so med najmanj prepoznavnimi prav zaradi premajhne osveščenosti in zato diagnosticirani šele v (pre)poznem stadiju bolezni.

Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk in Onkološki inštitut Ljubljana sta z včerajšnjo okroglo mizo na Onkološkem inštitutu obeležila svetovni dan jajčnikov. Na okrogli mizi so predstavnice Europe Donne, Mojca Senčar in Darja Molan, ter strokovnjaki Onkološkega inštituta doc. dr. Mateja Krajc, vodja ambulante za onkološko genetsko svetovanje, Aleš Vakselj, dr. med., vodja oddelka za ginekološko onkologijo, asist. dr. Erik Škof, sektor za internistično onkologijo, in znan. svet. dr. Srdjan Novaković, vodja oddelka za molekularno diagnostiko, nagovorili strokovno javnost, bolnice in medije ter slovensko javnost opozorili na pomen osveščanja, zgodnjega odkrivanja raka jajčnikov in učinkovitega zdravljenja.

Spregovorili so o mutaciji gena BRCA, ki predstavlja pomemben dejavnik tveganja za razvoj raka jajčnikov in raka dojk ter tudi pomembno izhodišče za uspešno zdravljenje. Predstavili so ambulanto za onkološko genetsko svetovanje, ki je namenjena posameznikom in družinam, kjer se rak pojavlja pogosteje, ter potek onkološkega genetskega testiranja. Članica Europe Donne Darja Molan, mlada bolnica z rakom dojk, je spregovorila o svoji osebni izkušnji z rakom in o genskem testiranju, s katerim so ji odkrili mutacijo gena BRCA, in na podlagi katere so pri njeni mami odkrili raka jajčnikov v zgodnjem stadiju.

Za konec so predstavili še novo spletno mesto o mutaciji gena BRCA, mutacija-brca.si. Postavitev spletnega mesta je omogočila Europa Donna, vsebine pa so nastala s pomočjo strokovnjakov Onkološkega inštituta Ljubljana. Spletno mesto temelji na informativnih zgibankah OI za bolnike in na slovenskih podatkih ter na enem mestu združuje vse pomembne informacije o dejavnikih tveganja za nastanek raka jajčnikov in raka dojk, o genetski ogroženosti in o mutaciji gena BRCA, o dedovanju gena in pomenu onkološkega genskega testiranja za zgodnje odkrivanje in uspešno zdravljenje raka dojk in raka jajčnikov.