Šest mandarin na dan!

  • TK
  • torek, 07. januar 2020
Mandarine vsebujejo veliko vitamina C, vitamine skupine B ter celo vrsto mineralov, kot so kalcij, magnezij, cink in kalij.
Mandarine vsebujejo veliko vitamina C, vitamine skupine B ter celo vrsto mineralov, kot so kalcij, magnezij, cink in kalij.

Mandarine, ljubke male oranžne žogice so mogočna super hrana, ker pa je zima vrhunec sezone zanje, velja ta sladki, sočni sadež čim bolje izkoristiti.

Razlogov je več kot dovolj. Obilica hranilnih snovi ter zlasti razmerja med njimi pomagajo nižati slab holesterol ter tako ščitijo srce in ožilje, zlasti pa mandarine odlikuje učinkovito ustvarjanje in podaljševanje občutka sitosti, zato so odlične za vse, ki želijo shujšati ali ohraniti vitko postavo.

Vsebujejo veliko vitamina C, vitamine skupine B ter celo vrsto mineralov, kot so kalcij, magnezij, cink in kalij, ki pozitivno vplivajo na umsko zdravje in izboljšujejo delovanje možganov, zlasti dober spomin. Bogate so tudi s prehranskimi vlakninami, ki spodbujajo prebavo, ter vsebujejo pektin, ki preprečuje dvig sladkorja v krvi.

Posebnost mandarin je snov nobletin, ki je v poskusu na laboratorijskih miših učinkovito preprečil, da bi se zredile, to novo spoznanje pa bodo izkoristili pri razvoju zdravljenja presnovnega sindroma ter podobnih bolezni pri ljudeh. Da bi v celoti izkoristili vse dobrobiti mandarin, moramo vsak dan pojesti šest do sedem sadežev
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki