Ste za ali proti gensko spremenjenim organizmom?

  • torek, 06. oktober 2015

Društvo študentov mikrobiologije je organiziralo Mikrobiološko poletno šolo, kjer so se letos posvetili gensko spremenjenim organizmom. Dogodek se je odvijal na Biotehniški fakulteti in trajal kar štiri dni, od 23. do 26. septembra 2015. Šole se je udeležilo več kot 200 bodočih znanstvenikov, profesorjev in drugih strokovnjakov iz naravoslovnih in podobnih področij. Na letošnjem štiridnevnem dogodku so v štirih ločenih sklopih obravnavali gensko spremenjene mikroorganizme (v nadaljevanju GSO), živali in rastline, dotaknili pa so se tudi potrošnikov, hrane in še drugih aktualnih tem s tega področja ter zaključili z okroglo mizo.

Mikrobiološko poletno šolo so organizirali člani Društva študentov mikrobiologije, ki so se na projekt začeli pripravljati že decembra. “Letošnja mikrobiološka poletna šola je bila še uspešnejša od lanske, saj smo zabeležili več kot 200 obiskovalcev,” je povedala organizatorka Urša Brenčič. “Tako kot lani smo tudi letos predavanja odprli za vse zainteresirane, kar se je seveda poznalo pri obisku in nam dalo ponoven zagon za naslednje leto. Smo že počasi začeli razmišljati o temi za naslednjo mikrobiološko šolo.” Pri organizaciji in pripravi programa so jim pomagali profesorji Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

O GSO se širi veliko napačnih informacij. Ljudje zmotno mislijo, da gensko spremenjeni organizmi povzročajo raka. Društvo študentov mikrobiologije je želelo s projektom letošnje Mikrobiološke šole pritegniti študente, profesorje in vse, ki jih zanimajo naravoslovne teme, saj ugotavljajo, da o GSO javnost ni dobro obveščena, oziroma o tem obstaja veliko nepravilnih informacij. Odziv obiskovalcev je bil dober: “Odlična aktualna tematika, predavatelji so naredili še tako suhoparne teme, kot je zakonodaja, zanimive”, je povedal študent iz Ljubljane. Prav tako so bili udeleženci zadovoljni z izbrano tematiko, saj je bila predstavljena široko. “Želela bi si le, da bi bila predavanja malo daljša”, je komentirala ena izmed udeleženk Mikrobiološke poletne šole.

Za konec je bila organizirana okrogla miza, katere gostje so bili prof. dr. Borut Bohanec, prof. dr. Maja Čemažar, dr. Luka Juvančič in Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije. Povod za sestavo okrogle mize na temo GSO je bila prav aktualnost tega področja, saj je trenutno pogosta osrednja tema v slovenskem in tudi svetovnem družbenem prostoru. Dotaknili so se tem, kot sta dvom in strah v povezavi z GSO, ki se pogosto pojavljata v javnosti, o prihodnosti gojenja GSO ter kako bi lahko najbolje povezali pretok informacij med znanostjo in javnostjo, saj je javnost o GSO še vedno slabo obveščena.Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki