Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Trije hitri testi za svežino jajc

(Foto: Shutterstock)

Če nimate svojih kokoši ali preverjene branjevke na tržnici, jajca najbrž kupujete v trgovini, zato nikoli ne morete biti stoodstotno prepričani, kako sveža in varna so za uživanje. Toda to ni več težava, saj se o tem lahko prepričate že v nekaj sekundah, če uporabite naslednje tri hitre postopke.
1. V stekleno posodo natočite vodo in jajce nežno potopite vanjo. Sveže jajce bo potonilo povsem na dno, malce starejše se bo z enim delom dotikalo dna, drugi konec pa se bo dvignil proti površini, medtem ko so jajca, ki lebdijo na površju vode tvegana za uživanje, zato jih raje zavrzite.

2. Vzemite jajce v roke in ga rahlo potresite ob ušesu ter prisluhnite zvoku iz notranjosti. Če ničesar ne slišite, je jajce sveže, če pa slišite glasno klokotanje, je jajce najbrž staro in neužitno.

3. Na velik krožnik nežno ubijte jajce ter opazujte njegov videz. Če je rumenjak čvrst in privzdignjen, beljak pa ostaja tesno okoli njega, je jajce sveže. Če je rumenjak sicer čvrst, a se je že malce razširil in sploščil, beljak pa je prozoren in se še ni povsem razlil po krožniku, je jajce starejše, a še vedno primerno za uživanje. Toda če je rumenjak mehak, povsem sploščen ali se je razlil, beljak pa je voden in povsem razlit po krožniku, je jajce staro, zato ga nikar ne pripravite.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

jajca

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.