V novi Vivi, reviji za boljše življenje

  • Viva
  • ponedeljek, 04. maj 2015
Viva, revija za boljše življenje
Viva, revija za boljše življenje (Foto: Grega Žunič)

Viva maj 2015, številka 258

V majski Vivi preberite:

Preživeti nezvestobo in spet ljubiti

Odnos, ki temelji na zaupanju, ni samoumeven, treba ga je graditi in pri tem predvsem veliko komunicirati. Bolj ko se partnerja poznata, lažje gradita nekaj skupnega, poudarja psihoterapevtka dr. Veronika Podgoršek, ki se že več kot deset let ukvarja s terapijami, povezanimi z nezvestobo in odnosi. »Če v partnerskem odnosu enemu od partnerjev nekaj manjka, začne to potrebo zadovoljevati drugje. Nezvestoba je namreč v veliko primerih zgolj posledica nezadovoljstva, nelagodja, nerazumevanja, občutka zanemarjenosti, ki verjetno že dalj časa zaznamuje odnos,« poudarja v intervjuju Darje Zgonc. Nenehno ozaveščanje, odkrita komunikacija v naših odnosih največkrat manjka. Komunikacija je zdravilo, ki pa ga ne znamo uporabljati.

Kako razviti duševno moč v negotovih časih

»Razmišljaj pozitivno!« »Daj vse od sebe, pa se bo uredilo!«Kolikokrat sta vam ta pogosta nasveta pomagala v težkih trenutkih? Skorajda nikoli? Nekaterim vseeno uspeva. Zdi se, da zmorejo zlahka, celo z nasmehom in dobro voljo prenesti še tako negotove trenutke in težke čase, še tako uničujoče kritike in hude konflikte. So to posebni ljudje z nadnaravnimi sposobnostmi? Ameriška socialna delavka in psihoterapevtka Amy Morin pravi, da ne, da to lahko uspe prav vsakomur.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Razkrinkajte lažnivca po 10 znakih

Vsak dan se zlažemo povprečno dvestokrat na dan. Moški lažejo veliko raje in pogosteje od žensk, saj si želijo z zabrisano, olepšano in prirejeno resnico – lažjo – povečati veljavo, izboljšati imidž, uspeti pri nasprotnem spolu, zabrisati svoje napake in slabosti ter požlahtniti mnenje, ki ga ima o njih ožja in širša okolica … Pa znate prepoznati laži?


Kelacija – raztrupljanje od težkih kovin

S staranjem se v telesu kopičijo ioni težkih kovin, kot so svinec, kadmij, aluminij, nalagajo pa se tudi minerali, kot sta denimo železo in kalcij, ki ju naše telo potrebuje, a se lahko nakopičita na nepravem mestu. V obliki ionov te snovi spodbujajo oksidacijo holesterola in povzročajo nastanek prostih radikalov. Prosti radikali, kot vemo, pa so tiste spojine, zaradi katerih se naše celice kvarijo, se (hitreje) staramo in nastajajo tudi bolezni, ki se pojavljajo kot sopotnik staranja. Ena od rešitev za to je – poleg tega, da smo seveda pozorni, kaj vnašamo v svoje telo – razstrupljanje. Manj znana metoda pri nas za to pa je kelacija.

Novo upanje za bolnike z melanomom

Melanom ni le ena od oblik kožnega raka, temveč je tudi najnevarnejša od vseh. V nekaterih predelih sveta, denimo v Avstraliji, je zaradi klimatskih razmer in vse večje ozonske luknje dobil razsežnosti epidemije. Natančni vzroki za nastanek melanoma še niso povsem jasni. Strokovnjaki ga povezujejo z dedno obremenitvijo in izpostavljenostjo ultravijoličnim žarkom, predvsem s sončenjem sredi dneva. Največja nevarnost kožnega melanoma je v tem, da ne nastane takoj. Koža si vse naše grehe zapomni in nam jih ne odpusti. Včasih zadostuje že krajše, nadvse intenzivno izpostavljanje sončnemu sevanju, da se čez leta na koži razvije rakasto znamenje.


Krčne žile: Vas noge ne ubogajo več?

Najpogosteje se začne s težkimi in bolečimi nogami, z bolečinami vzdolž ven ter z večernim otekanjem na hrbtišču stopal ali okrog gležnjev. V toplem vremenu so težave še izrazitejše. Razvijejo se lahko zelo tanke, temno modre žilice, ki jih imenujemo mrežaste vene, če pa se vene razširijo, zvijugajo in izbočijo, nastanejo prave varice. Če krčnih žil oziroma bolezni ven ne zdravimo, se lahko razvije celo v odprte rane na golenih.

Ugriznite v jabolko tudi s protezo

»S totalno protezo v vsaj eni čeljusti oskrbimo popolnoma brezzobega pacienta. Čeprav totalna proteza sicer ni edina izbira – na voljo sta tudi snemna totalna proteza, ki je podprta z zobnimi vsadki, in fiksna proteza na zobnih vsadkih – vsekakor pa je najpogostejša,« razlaga Matjaž Golobič, dr. dentalne medicine Zobni vsadki že iz zdravstvenih razlogov niso primerni za vsakogar, žal tudi iz finančnih razlogov. Ali to pomeni, da so bolniki obsojeni na protezo, ki se med govorom snema, jih žuli injim ne omogoča dobrega grizenja? Ali je sploh mogoče imeti totalno protezo, ki bi primerno nadomestila zobe in ohranjala kakovost življenja?

Zadovoljstvo in zmernost preprečujeta kap

Kitajska zdravnica HuiXu, ki odslej s tradicionalno kitajsko medicino zdravi tudi v Slovenji, poudarja, kako pomembna je preventiva.  Star kitajski pregovor pravi, da najboljši zdravniki zdravijo takrat, ko bolnik nima nobene bolezni. To pomeni, da bolniku svetuje, še preden zboli, ko se pokažejo prvi znaki neravnovesja, ki pa že lahko napovedujejo tveganje za razvoj bolezni. Nič drugače ni pri obravnavi možganske kapi, ki jo v središče postavljamo ta mesec. Na Kitajskem znajo dobro združevati znanje zahodne medicine in tamkajšnje tradicionalne medicine. Preberite, kakšne na videz preproste, a vendarle učinkovite nasvete ponuja zdravnica za preprečevanje te hude bolezni.

Deset največjih medicinskih prebojev vseh časov

Dandanes se znanost razvija s tolikšno naglico kot še nikoli, vsako odkritje pa utrepot neštetimmožnostimza nadaljnji razvoj. To zlasti velja za medicinska odkritja. Medtem ko se pritožujemo zaradi dolgih čakalnih vrstali neprijaznosti dežurnega osebja, pogosto pozabimo, da soše pred dobrim stoletjem ljudje zaradi stanj in bolezni, ki jih danes zdravimo rutinsko,zdravili veliko dlje ali pa zaradi njih celo umirali. Dajmo torej zasluženo priznanje desetim najpomembnejšim medicinskim odkritjem vseh časov, ki so naš svet spremenila na bolje. To nas seveda vodi k vprašanju, kakšen bo svet čez sto let?

Glasniki boljše hrane

Ali tudi vam ni vseeno, kakšno hrano uživate – in kaj vsak dan svoji družini postavite na mizo? Ali preverjate poreklo hrane ter namenjate prednost lokalnim pridelkom in izdelkom pred cenejšimi z drugega konca sveta? Ali znate iz ostankov pričarati pojedino in tudi sicer skrbite, da čim manj hrane vržete v smeti? Ali morda nekaj hrane celo pridelate sami? Ste zaposleni v podjetju, ki spodbuja lokalno pridelavo hrane s tem, da vam na delovnem mestu omogoča nakup pridelkov neposredno od kmetov? Je pridelava hrane vaše življenjsko poslanstvo, ali s prodajo lokalne hrane gradite svoj poslovni uspeh? Morda poznate nekoga, ki kako drugače dejavno prispeva k temu, da v Sloveniji pridelamo in pojemo več boljše hrane? Nominirajte svojega glasnika boljše hrane. Naj se dober glas sliši v deveto vas!

Resnična zgodba o hujšanju

Gospa Brigita je vedela, da se mora otresti veliko odvečnih kilogramov, a je to ni odvrnilo od cilja. Nasprotno, z vsakim kilogramom posebej se je spoprijela trdno odločena, da bo na koncu poti tehtala manj kot 100 kilogramov. V zadnjih trinajstih mesecih se je namreč uspešno spopadla s kar 69 odvečnimi kilogrami. »Za hujšanje se mora vsakdo odločiti sam. Dokler stvari ne razčistiš v glavi, hujšanje ne more biti uspešno. Dobro je imeti tudi kak cilj – sama imam ves čas pred očmi potovanje v ZDA in pohod na Triglav,« razkriva v svoji izpovedi.


Čudodelni topilec maščob

Dandanes skorajda vsi sanjamo o vitkejši postavi. Kljub silni želji pa večina diet propade, zato so toliko bolj dobrodošle novice o naravnih rastlinskihpripravkih, ki učinkovito in predvsem neboleče pomagajo hitreje shujšati – brez mučnega preštevanja kalorij in vsakodnevnega znojenja v telovadnici … in kar je najboljše, dostopni so vsem. Rastlina, ki si je zaradi velike priljubljenosti po vsem svetu prislužila vzdevek čudodelni topilec maščobe, nosi latinsko ime Garcinia cambogia.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki