V novi Vivi, reviji za boljše življenje

  • Viva
  • petek, 06. marec 2015
Viva, revija za boljše življenje
Viva, revija za boljše življenje (Foto: Grega Žunič)

Viva marec 2015, številka 256

V marčevski Vivi preberite:

Izpoved zdravnice Mojce Senčar: Ko rak udari drugič

Mojca Senčar. Zdravnica, primarijka in spec. anesteziologije z reanimatologijo, ki je polnih šestintrideset let delala na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer se je z vso strokovno in človeško integriteto razdajala ljudem, ki so se spoprijemali z eno od najtežjih bolezni, rakom. Koliko bolnikov je šlo skozi njene roke, se ne spomni, dobro pa se spominja trenutka, ko je tudi sama zbolela za rakom. Sredi dela in ustvarjanja jo je zadela novica, da ima v dojki tumor. Takrat je postala enaka svojim bolnikom. »V trenutku sem padla v črno luknjo, v hipu se mi je sesul svet, nikjer ni bilo svetle točke. Toda zavedala sem se, da se moram čim prej vzeti v roke in začeti z bojem za svoje življenje. Odločila sem se, da se ne bom predala.« In to zanjo velja še danes, ko se je rak vrnil.

V ekranu Darje Zgonc: Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije

»Zdravniki smo zahtevni individualisti. Močan ego je v tem poklicu, v katerem so pogosto nujne hitre odločitve, dobrodošel, vendar le, če je znotraj določenih meja. Toda če seže onkraj teh meja, ima lahko negativen vpliv in pripelje tudi do skrajnih dogodkov,« opozarja predsednik Zdravniške zbornice Slovenije prim. Andrej Možina, s katerim smo se pogovarjali o nedavnih aferah v zdravništvu. Poleg tega smose seznanili s stališčem zdravnikov do zdravilstvain evtanazije ter izvedeli, kako pritiski in nenehno varčevanje vplivajo na delo zdravstvenega osebja in s tem tudi na oskrbo bolnikov.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Ne, ni srčni napad – panika je!

Tesnoba (anksioznost) je pogosto čustvo, ki ga poznamo vsi. Ob stresnem dogodku je običajno, da nas mučita tesnoba in zaskrbljenost; osredotočeni smo na nevarnost, zato se telo aktivira za boj ali beg. Tesnoba ima torej predvsem varovalno vlogo. Če pa je tesnoba pogosta in močna tudi takrat, ko nismo v ogrožajoči situaciji, postane moteča in obremenjujoča, saj lahko zelo ovira človekovo udejstvovanje in poslabša kakovost njegovega življenja.


Resnica o implantantih

Ali tudi vi po že neštetem obisku zobne ordinacije hudomušno pomislite, da bi svoje zobe najraje zamenjali s protezo,saj menite, da imate »slabe zobe« – ali pa zgolj zato, da bi bil vaš nasmeh naposled popoln? Pri tem se nam nemudoma pred očmi prikaže podoba porcelanasto belih zob na implantatih. Pravljična podoba? Pri asist. mag. Matjažu Golobiču iz Zobozdravstvene ordinacije MG Dental v Ljubljani smo preverili, ali so zobni vsadki res tako popolna rešitev– in kdaj sploh pridejo v poštev.

Najpogostejša zdravniška napaka

Prave diagnoze ni lahko postaviti, sploh če so zdravniki preobremenjeni in imajo premalo časa za svoje paciente. Kar v 80 odstotkih je napačna diagnoza posledica slabe komunikacije med zdravnikom in bolnikom, če mu denimo pozabimo ali ne znamo zaupati informacije o svojih težavah, zato je zelo pomembno, da se za vsak obisk pri zdravniku pripravimo.

Seksolog razkriva: Kam izginja pravi seks?

»Bodi pravi moški, hočem seks s pravim moškim,« zahteva ženska. Toda kje je ta pravi moški? Kdo je? Sodobni moški ne ve več, kako naj bo pravi moški pred pravo žensko. To je velika skrivnost našega časa,« pravi francoski seksolog Christophe Marx. Meni, da na spolnost gledamo romantično – da moški ženski in ženska moškemu daje užitek. Ko gre za užitek, nismo odvisni od drugega, zanj je vsakdo odgovoren sam. Pravi užitek v spolnosti, pravi seks, lahko dosežemo le, če se poznamo in če premoremo libido – življenjsko energijo, samozavest, zaupanje vase in v življenje.


Resnična zgodba:  Ana shujšala 25 kg

Zgodba gospe Ane je dokaz, da nikoli ne gre obupati. Pred letom dni je že četrtič začela hujšati pod zdravniškim nadzorom, vendar je šele takrat prišla resnično odločena, da naredi konec odvečnim kilogramom. Kot pravi, se prejšnjih poskusov hujšanja niti ne spominja dobro; želela je sicer shujšati, vendar je vsakokrat obupala na pol poti. Tokrat ji je uspelo izgubiti kar 35 kilogramov. »Ko izgubiš kilograme, s katerimi si se tako dolgo boril, te prežame naravnost zmagoslaven občutek. Počutim se lahkotnejša kot prej.« Preverite, kaj jo je najbolj motiviralo za uspeh.

Obsedeni z vitamini in minerali?    

V zadnjih letih smo na Zahodu postali domala obsedeni z mikrohranili, med katere sodijo tudi vitamini in minerali, ter z njihovim pomenom za naše zdravje. Toda naša pričakovanja pogosto presegajo njihovo vlogo pri delovanju telesa.


Zakaj kavne usedline nikoli več ne boste vrgli stran?

Dobra novica za vse ljubitelje turške kave. Poleg užitka v pitju obstaja več odličnih načinov, kakoizkoristiti, kar vam ostane v skodelici – seveda poleg napovedovanja usode.


Poslovni modeli za boljše življenje

V Sloveniji obstaja velik potencial za uresničitev poslovnih priložnosti, ki ga lahko uresničimo le z inovativnim povezovanjem pravih partnerjev. Prav to je namen Vivinega programa Reinovator, saj išče, podpira in spodbuja pogumne posameznike in ekipe, ki so svojo poslovno priložnost prepoznale v reševanju najbolj perečih težav naše družbe. V tokratni številki predstavljamo finaliste izziva Reinovator 2014 v kategoriji Big impact, poslovnih pobud, ki so že na trgu in za svojo rast potrebujejo prave partnerje. Pridružite se jim.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki