Predavanje: Je zasvojenost bolezen ali izbira?

  • UR
  • četrtek, 09. oktober 2014
(Foto: Shutterstock)

Vabljeni na predavanje Petra Topića, univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT, na temo JE ZASVOJENOST BOLEZEN ALI IZBIRA, ki bo v torek 21.10.2014 ob 18.30 v hotelu M.

Nekaj tem, o katerih bomo spregovorili na predavanju:

  • Kaj je zasvojenost
  • Kaj je razlog za razvoj zasvojenosti
  • Kako opredelimo zasvojenost
  • Kaj pri zasvojenskem vedenju izberemo in česa ne
  • Kako zasvojenost vpliva na partnerske odnose
Predavanje je primerno tako za laično kot strokovno javnost. Vstopnina je 12 eur.


Iz članka Petra Topića o tem ali je zasvojenost bolezen ali izbira:

Mnenja o tem, kaj je zasvojenost, so bila v preteklosti pogosto deljena, pa tudi zdaj razlage tega fenomena niso povsem enotne. Ljudje se ob opazovanju osebe, ki se je znašla v uničujočem vrtincu zasvojenosti, pogosto sprašujejo, ali je zasvojenost bolezen ali izbira. Kadar pri prijateljih, družinskih članih ali javnih osebah opazijo kompulzivno in škodljivo vedenje, pogosto menijo, da je težava v uživanju snovi oziroma v vedenjskih vzorcih. Toda ti vedenjski vzorci so po novi opredelitvi Ameriškega združenja za medicino zasvojenosti ASAM (AmericanSocietyofAddiction Medicine), ki se ukvarja z zdravljenjem in s preprečevanjem zasvojenosti, samo pojavne oblike bolezni, ki obsega različne predele možganov. Posledica bolezni so motnje v mišljenju, čustvovanju in zaznavanju, kar lahko prisili ljudi, da izberejo vedenjske vzorce, ki jih okolica ne razume in težko sprejme, nemalokrat tudi obsoja. Povedano preprosto, zasvojenost ni izbira. Ker za zdravljenje zasvojenosti ni zdravila v obliki tablet, je izbira zdravih namesto nezdravih vedenjskih vzorcev nujna in ima še vedno zelo pomembno vlogo pri iskanju pomoči.

Vljudno vabljeni.

Več informacij:

INŠTITUT ZA ZASVOJENOSTI IN TRAVME, zavod za izobraževanje, raziskave in psihoterapijo, Ljubljana (petertopic.si/stik-z-nami), Linhartova cesta 9, 1000 Ljubljana. Tel. št.: +386 41 669 196

Članek Petra Topića na to temo: Zasvojenost/9495/Je-zasvojenost-bolezen-ali-izbira.

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki