Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Prva etična banka na Hrvaškem

(Foto: Shutterstock)

Na Hrvaškem so nedavno odprli prvo finančno ustanovo, ki bo komercialne cilje načelno podredila demokratičnim, socialnim in ekološkim motivom. To je prva tovrstna ustanova v širši regiji, ki pa v Evropi in tudi drugod že dolgo razmeroma uspešno poslujejo. Njihovo delovanje temelji na socialnih in demokratičnih načelih, ki jih druge banke ne le ne upoštevajo, temveč jih prek poslovanja, ki ga motivira zgolj dobiček, navadno precej surovo teptajo.
Eden od ustanoviteljev te banke, Goran Jeras, je prepričan, da etična banka in alternativne oblike financiranja spadajo med ključne prvine razvojne strategije EU in Hrvaške. Ustanova se je povezala z vrsto strateških programov za boj proti revščini in brezposelnosti, za spodbujanje družbenih inovacij, majhnih podjetij, podeželja in regionalnega razvoja ter za izboljšanje socialnih storitev. Etična banka je ustanova, ki jo oblikuje skupnost bodočih uporabnikov, ki so obenem njeni enakopravni solastniki. V nasprotju z običajno prakso, ko banko ustanovi peščica posameznikov s kapitalom, etična banka nastane z združevanjem večjega števila ljudi z manjšimi vložki. Etična banka utegne dolgoročno postati orodje za vnovično vzpostavitev zaupanja v gospodarstvo oziroma eden od primerov dobre prakse, ki jih tako zelo primanjkuje zaradi divjega pehanja za dobičkom na račun uničevanje narave, je prepričan Jeras.

Za vse etične banke so značilne visoka preglednost delovanja, demokratično odločanje in vodenja podjetja, socialni čut in skrb za okolje ter podpiranje projektov, ki jim druge banke nočejo nameniti posojil, ker niso dovolj komercialni.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

etika , banka

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.