Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje

Odbor za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije je 20. marca 2014 obeležil svetovni dan ustnega zdravja pod geslom »Poskrbite za zdrav nasmeh!«. Poudarili so, da gre za priložnost, da opozorimo posameznike, strokovnjake in odgovorne politike o pomenu ustnega zdravja za splošno zdravje. Ustne in zobne bolezni so vzročno in posledično povezane z najpogostejšimi boleznimi, ki bremenijo naše prebivalstvo, za te velike zdravstvene probleme pa so večinoma odgovorni isti dejavniki tveganja.

Ob letošnjem svetovnem dnevu ustnega zdravja je odbor za zobozdravstvo ZZS še dodatno opozoril na pomen skrbi za ustno zdravje nosečnic in malčkov ter predšolskih in šolskih otrok z delavnicami, kjer so bile na voljo zloženke in svetovanje zobozdravnikov o skrbi za ustno zdravje. Za otroke iz vrtca Ciciban je bila organizirana delavnica, kjer so se ob igricah, risankah in čarovnijah s preventivnimi zobozdravstvenimi sestrami iz Zdravstvenega doma Škofja Loka učili o primerni ustni higieni in pravilni prehrani. V akciji so sodelovali šolski razredi OŠ Danile Kumar. Delavnic se je udeležilo okoli 120 otrok.

Najpogostejše napake staršev pri skrbi za ustno zdravje otrok so, da jim zob ne umivajo dvakrat dnevno, da ne uporabljajo zobne paste s fluoridi ter da ne skrbijo za zdravo prehrano otrok.

Odbor za zobozdravstvo septembra letos pripravlja projekt pod geslom »Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje«. V okviru projekta se bodo slovenski zobozdravniki z brezplačnimi pregledi poskušali vključiti v preventivo za odkritje ustnega raka.


Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Vsi Viva strokovnjaki