3. Forum za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog

(Foto: Shutterstock)

V Plečnikovi dvorani hotela Mons v Ljubljani je pretekli teden potekal 3. Forum za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog, ki ga je organiziral Zavod Preporod. Glavno sporočilo predavanja je bilo, da je zdrav življenjski slog izjemnega pomena za trajnostni razvoj naše družbe kakor tudi za slehernega od na

Na srečanju so Marjan Videnšek, dr. Manca Košir, prof. dr. Dušan Plut, mag. Miloš Židanik, dr.med., člani Zavoda Preporod, predstavili načela naravnega zdravja. Številni pričevalci so spregovorili o svojih izkušnjah – o vplivu posta, polnovredne prehrane, gibanja in zdravega načina življenja pri preprečevanju, obvladovanju oz. zdravljenju številnih bolezni, kot so na primer: artritis, Chronova bolezen, sladkorna bolezen tipa 2, rak, debelost, povišan krvni tlak, bronhitis, alergije, brezvoljnost, izgorelost itn.

Čas je za trajnostno zdravje!

Bolezni je vse več, ker nočemo upoštevati (predvsem) temeljnega pomena naravne polnovredne prehrane na naše zdravje. Forum za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog je civilna pobuda, s katero želijo pobudniki na osnovi številnih znanstvenih dokazov in pozitivnih izkušenj vplivati na spremembo nacionalnih terapevtskih smernic. Javnost želijo osvestiti, kakšen življenjski slog lahko obvaruje ljudi najhujših bolezni zahodnega sveta. Z željo, da bi bili obveščeni, dejavni in strastno živi Zavod Preporod že od leta 1992 opozarja o tej temi.

Veganstvo – najbolj zdrava prehrana

Marjan Videnšek, predsednik Zavoda Preporod, je opozoril, da pomen zdravega življenjskega sloga ni samo kozmetičen. Številni s(m)o prepričani, da bi lahko kar 95 odstotkov bolezni odpravili z dosledno usmeritvijo v zdrav življenjski slog. Večina ljudi, ki zboleva (izvzeti so bolniki v terminalnih fazah), bi lahko v nekaj tednih s spremembo prehranjevanja, postom in prečiščevanjem organizma vzpostavili v organizmu drugačno stanje. Videnšek je prepričan, da bolezen »prikličemo« sami – ustvarimo potrebo.

Zato so na forumu predstavili tudi izkušnje, zglede, znanstvene dokaze in vpliv prehranjevanja na pomen zdravja in organizma. Videnšek – kot duša in glavna gonilna sila Zavoda Preporod – si že 22 let prizadeva podirati mite in obveščati javnost, da post ni šarlatanstvo in rastlinska hrana ne način sektaštva; prepričan je, da je dozorel čas, ko bodo rastlinska hrana, post in razstrupljanje organizma postali temelj doktrine o prehranjevanju.

Razmišljajmo drugače

Eden izmed gostov  foruma je bil tudi prof. dr. Dušan Plut z ljubljanske filozofske fakultete in soustanovitelj gibanja za trajnostni razvoj Slovenije TRS. Predstavil je svoje razmišljanje na temo Zakaj je trajnostni razvoj edina možnost za Slovenijo? 

Skupina ljudi, ki razmišlja drugače, povezuje Zavod Preporod in vse tiste, ki so se pred dvema letoma zbrali pod taktirko dr. Mance Košir v gibanju za trajnostni razvoj Slovenije TRS. Spremembe, prelom preporod so ključne besede, ki po dr. Plutovem mnenju v sedanjem času zaznamujejo civilizacijski prelom in se tiho, počasi, na osnovi aktivnih ljudi, ki jim ni vseeno za svoje zdravje ter zdravje planeta in domovine Slovenije širijo. Člane povezuje odgovornost, aktivnost in želja, da bi bil svet in ljudje zadovoljni in srečni, da bi lahko s pomočjo vsakodnevnimi prizadevanj gradili boljšo prihodnost za naše otroke in vnuke – naše zanamce.

O učinku zdrave prehrane na podnebje, okolje, pravice živali in človekove pravice
Slovenija se uvršča med 15 do 20 privilegiranih držav med več kot 200 držav sveta. Ima odlične in izjemne naravne možnosti za zdravo, ekološko in trajnostno državo zmernega napredka. Po vodnih virih – ki bodo ključna strateška dobrina 21. stoletja – se Slovenija uvršča v sam vrh po količini vode na prebivalca (o.p. smo dvakrat nad evropskim in več kot dvakrat nad svetovnim povprečjem vode). Po gozdu, lesu, biomasi in obnovljivih surovinah se Slovenija z več kot 60 odstotki gozda uvršča na tretje mesto v Evropi, za Finsko in Švedsko.

Samo polovico vseh potreb po hrani pokrijemo z domačo hrano, 80 odstotkov ekološke hrane uvažamo, kar je po mnenju dr. Pluta katastrofa. Leta 1875 je bilo v Sloveniji več kot 60 odstotkov kmetijskih površin, danes jih je manj kot 30. Za prehransko varnost bi lahko poskrbeli doma, saj imamo za to vse pogoje, je prepričan dr. Plut.

Kaj imajo skupnega Zavod Preporod, gibanju za trajnostni razvoj Slovenije TRS in vsi, ki so prišli na 3. Forumu za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog? Skupno je zaupanje v lastne sposobnosti. Povezuje jih tudi vedenje, da je prava pot v potrošniško-materialističnem svetu (ki je zlagan in nima nobene prave vrednosti) pot k preprostosti, zmernosti in skromnosti. Tri vrline, ki bi jih morali vsi spoštovati in ne zanikati.

Rastlinska prehrana je ključ do zdravja

Stroka, ki ne upošteva načel zdrave prehrane, prečiščevanja organizma in jasno ne opredeli vzrokov bolezni, meji na »strokovno napako«, je opozoril Marjan Videnšek.

Mag. Miloš Židanik, dr. med. je pojasnil, zakaj je v glasilu Zdravniške zbornice Slovenije – ISIS pozval svoje kolege, naj preberejo Kitajsko študijo avtorja T. Colin Campbella (o.p. celovita študija o prehrani in zdravju, ki ponuja osupljive ugotovitve o prehrani, hujšanju in dolgoročnem zdravju) in druge raziskave ter jih pozval, »da je dolžnost zdravnikov, da spoznanja, ki nam jih prinese z dokazi podprta znanost, prenesemo v prakso«. Pozval je vse zdravniške organizacije, da bi skupaj dale svoj glas za spremembe v odnosu do zdravja na državni ravni. Na vrata svoje ambulante je obesil preprosto in razločno besedilo, ki se glasi:

»Rak, bolezni srca in ožilja, debelost, sladkorna bolezen in avtoimuna obolenja (npr. multipla skleroza) je možno relativno enostavno preprečiti, a tudi zdraviti oz. vplivati na njih potek, če so te bolezni že prisotne – s pomočjo prehrane. Izberite hrano izključno rastlinskega izvora – brez mesa, rib, mlečnih izdelkov in jajc in naredili boste največ zase in za svoje otroke. Zrelost pomeni zrel odnos do sebe in svojih. Čas je za spremembo!«

Čas je za spremembo

Če bi vsi postali vegetarijanci, bi se poraba pitne vode zmanjšala za do 41 odstotkov, še bolj pa, če bi postali vegani. Potrebujemo usmerjenost v zdravje in hkrati (filozofski) razmislek o prehrani in zdravemu življenjskemu slogu, saj bomo na tak način lažje vztrajali, ker bomo imeli pred seboj tudi etični vidik. Če smo se zavezali veganstvu (ali presnemu načinu prehranjevanja), je pomembno, da vključujemo oba vidika. S takšnim načinom prehranjevanja bomo prispevali tudi k manjši onesnaženosti planeta. Vedno več se govori o samooskrbi, o potrebi, da nekaj spremenimo. Kriza je lahko tudi priložnost za spremembe.


Če krepimo zdravje, ni prostora za bolezen

Človek ne more biti istočasno zdrav in bolan. Če krepimo zdravje, ni prostora za bolezen. Temeljno je razumevanje vzrokov za nastanek bolezni. Sledijo logične rešitve. Dokler se sprenevedamo, da vzroka za nastanek bolezni nočemo videti, ne bomo našli logičnih rešitev, je bil kritičen Videnšek. Bolezen je zdravljenje, ki ga izvaja organizem sam. Medikamentozno (kemično in umetno) zdravimo zdravljenje, kar je popoln nesmisel. Ko spremenimo načina življenja in prehranjevanja, vidimo, da telo samo opravi zdravljenje, saj je zdravljenje izključno biološki proces, ki ga izvaja organizem (sam, od znotraj). Organizem hitro prepoznava drugačne okoliščine in začne vzpostavljati ravnovesje. Če in ko bomo spremenili način življenja, se bo organizem ozdravil sam.

Tragedija je, da moramo znanstveno dokazovati, da ima narava prav. Prepričanje, da obstajajo zdravila in ali nekaj zunaj nas, kar zdravi, je sprenevedanje in mit, ki ga je treba čim prej premagati. »Grešno je, da verjamemo, da zdravila sploh obstajajo«, je sklenil 3. Forum za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog Marjan Videnšek.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki