Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Ob 10. oktobru, svetovnem dnevu duševnega zdravja številni dogodki in dobrodelna akcija

(Foto: Shutterstock)

Letošnji svetovni dan duševnega zdravja bosta družno obeležili društvi Ozara Slovenija in Društvo študentov psihologije Slovenije. Ob finančni podpori Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji ter farmacevtskega podjetja Janssen bosta pripravili medijsko kampanjo ozaveščanja javnosti o tematiki duševnega zdravja, poleg tega pa pripravili še celo kopico zanimivih izobraževalnih in ostalih aktivnosti, namenjenih splošni javnosti.
Plod skupnega sodelovanja je zanimiv televizijski spot, ki kot prvi tovrstni slovenski avtorski spot opozarja ne samo na pogostost duševnih motenj, temveč predvsem na ovire, ki ljudem s temi težavami otežujejo zdravljenje in okrevanje ter preprečujejo, da bi se po zaključenem bolnišničnem zdravljenju ali bivanju v socialnem zavodu vključili v domače okolje. Televizijski spot bodo v tednu, ko obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja, predvajale številne televizijske postaje. Ker želijo snovalci kampanje izkoristiti sinergijo različnih medijev, pa so pripravili še plakate večjega formata, ki bodo izobešeni v 17. slovenskih mestih.

»Skupna medijska kampanja je nekakšen poziv slovenski javnosti, da ljudi z duševnimi motnjami ne obsoja, temveč jih sprejme kot sebi enake. Obenem pa služi kot vabilo, s katerim želimo splošno javnost privabiti na številna zanimiva in poučna predavanja, delavnice, oglede filmov s strokovnim komentarjem in okrogle mize na temo duševnega zdravja,« je povedal predsednik društva Ozara Slovenija mag. Bogdan Dobnik.

Omenjene aktivnosti so del enotedenska projekta, ki ga Društvo študentov psihologije Slovenije letos že šestič organizira. Letošnji projekt, ki nosi naslov »Kako si? Vsak dan boljše!«, poteka od 5. do 12. oktobra v Ljubljani, Kopru in Novem mestu. Ena izmed vodij projekta Erika Čigon, je povedala: »Namen letošnjega projekta Kako si? je seznaniti širšo javnost z vplivi pozitivnih vidikov človekovega delovanja na duševno zdravje in jo ozavestiti o pomenu zadovoljstva in sreče. Preko različnih aktivnosti želimo posameznikom pomagati pri izboljšanju kvalitete njihovega življenja ter pri razvoju moči in potencialov, obenem pa jim  približati pozitivno psihologijo ter izpostaviti pomen raziskovanja optimalnega človekovega doživljanja in delovanja«. Vsi dogodki so tudi letos brezplačni in tako dostopni širši množici obiskovalcev.

Organizatorji projekta Kako si? želijo poskrbeti za duševno zdravje tudi z dobrodelnostjo. V ta namen letos sodelujejo s Tekstilnico, projektom Društva ekologov brez meja, ki javnost ozavešča o pomenu odlaganja rabljenega tekstila ter daje možnost zaposlitve ranljivim skupinam. Na vseh dogodkih, ki se bodo odvijali na Filozofski fakulteti v Ljubljani bodo zbirali rabljen tekstil ter ga podarili v namen nadaljnje predelave in uporabe.

Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.