Program Svit: Preventivni dogodki na Celjskem

 • UR
 • ponedeljek, 02. september 2013
(Foto: Shutterstock)

Ozaveščanje za pravočasno prepoznavanje bolezenskih sprememb

Septembra in v začetku oktobra se bo na Celjskem zvrstilo enajst preventivnih dogodkov v okviru nacionalnega programa Svit. Dogodki bodo namenjeni posameznikom, ki bodo želeli izvedeti več o raku debelega črevesa in danke. S pomočjo zdravstvenih strokovnjakov se bodo lahko poučili, kako pravočasno prepoznati morebitne bolezenske spremembe. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje vabijo občane, da se dogodkov udeležijo, saj rezultati programa Svit potrjujejo, da znanje in pravočasno ukrepanje rešujeta življenja.

»Rak debelega črevesa in danke je drugi najpogostejši rak v Sloveniji. Zaradi raka debelega črevesa v Sloveniji v letu dni umre skoraj 800 ljudi, v celjski regiji 130. A to je tudi rak, ki se mu lahko izognemo. Zato si prizadevamo, da bi z informacijami o programu Svit dosegli čim več ljudi. V prihodnjem mesecu bomo na preventivnih dogodkih s pomočjo napihljivega modela debela črevesa obiskovalce seznanili, kako pravočasno prepoznati morebitne bolezenske spremembe. Opisali bomo tudi kolonoskopijo – preiskavo, s katero odkrivamo predrakave spremembe na debelem črevesu ali danki že tedaj, ko še ne čutimo nobenih zdravstvenih težav. S pravočasnim odkrivanjem in odstranjevanjem polipov lahko nastanek raka preprečimo,« je povedala Tatjana Škornik Tovornik, koordinatorica programa Svit za celjsko regijo.

Organizatorji izobraževalno-preventivnih dogodkov bodo zdravstveni domovi (zdravstveno vzgojni centri) v sodelovanju z Zavodom  za zdravstveno varstvo Celje in Inštitutom za varovanje zdravja RS. V septembru in začetku oktobra se bodo zvrstili naslednji dogodki, na katerih si bo mogoče ogledati napihljivi model debelega črevesa:

 • V Rogaški Slatini, 4. 9. 2013, v trgovini Tuš, od 9. do 16. ure, organizator Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah.
 • V Podčetrtku, 5. 9. 2013, na četrtkovem sejmu, od 9. do 16. ure, organizator Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah.
 • V Radečah, 6. 9. 2013, v okviru Občinskega praznika, od 10. do 18. ure, organizator Zdravstveni dom Radeče.
 • V Zrečah, 9. 9. 2013, v podjetju Unior, kovaška industrija d.d., od 9. do 17. ure, organizator Zdravstveni dom Slovenske Konjice.
 • V Celju, od 11. 9. do 17. 9. 2013, na Mednarodnem obrtnem sejmu, v hali M, vsak dan od 9. do 19. ure, organizator Zdravstveni dom Celje.
 • V Zrečah, 23. 9. 2013, v podjetju Swatycomet, od 10. do 15. ure, organizator Zdravstveni dom Slovenske Konjice.
 • V Velenju, 24. 9. 2013, pred kavarno Lucifer, od 9. do 14. ure, organizator Zdravstveni dom Velenje.
 • V Slovenskih Konjicah, 26. 9. 2013, na parkirišču pred Zdravstvenim domom, od 10. do 15.30, organizator Zdravstveni dom Slovenske Konjice.
 • V Rogatcu, 28. 9. 2013, pred Trgovino Mercator, od 9.00 do 15. ure, organizator Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah.
 • V Dobovcu, 28. 9. 2013, pred Gasilskim domom, od 16. do 18. ure, organizator Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah.
 • V Sevnici, 5. 10. 2013, v okviru zdravstveno vzgojne stojnice in testa hoje na dva kilometra, na parkirišču pred NLB Sevnica, od 7.30 do 12.30, organizator Zdravstveni dom Sevnica.

Na vseh dogodkih bodo udeležence spodbujali, da se odzovejo vabilu v programa Svit. Ta je namenjen prebivalcem Slovenije v starostni skupini od 50 do 69 let. Vabilo za sodelovanje v programu prejmejo po pošti vsaki dve leti.