Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Tesnobo podedujejo hčerke

Stresni dogodki v otroštvu in mladosti, kot so zanemarjanje ali zloraba, pogosto povzročajo psihične posledice v odraslosti. Nova raziskava kaže, da se te posledice prenašajo tudi na naslednje rodove.

Ameriški biokemiki so v poskusu na miših, ki so jih izpostavljali socialnemu stresu med odraščanjem, izmerili njihovo stopnjo tesnobe v odraslosti. Odkrili so, da so bile samice bolj tesnobne od samcev, presenetilo pa jih je, da so večjo tesnobo v primerjavi s kontrolnimi glodavci izkazovali tudi potomci obeh spolov, ki so bili izpostavljeni stresu. Samci so prenesli te vedenjske vzorce celo na svoje vnukinje in pravnukinje.

Rezultati potrjujejo domneve, da je pri ženskah tveganje za nastanek tesnobe večje. Čeprav še ne vedo natančno, kako samci prenašajo dovzetnost za tesnobo zlasti na potomke, sumijo, da gre za biokemične spremembe v spermi. Podobno bi utegnilo veljati tudi za ljudi, ki za razliko od laboratorijskih miši odraščamo pod vplivom večjega števila okoljskih vplivov, imamo pa tudi sposobnost učenja načinov obvladovanja stresa.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

tesnoba , anksioznost , raziskava

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.