Izšla je knjiga Nekaj divjega v drugo

Nekaj divjega v drugo
Nekaj divjega v drugo (Foto: Dario Cortese)

Avtor Dario Cortese

Iz močno zavarovanih skladišč založbe Porezen se je te dni prikazala knjiga Nekaj divjega v drugo, ki jo je spisal  Dario Cortese, sicer neodgovorni hišni avtor omenjene založbe. Ker se je kar nekaj in pravzaprav še preveč časa skrival v trebušanskih grapah, videli so ga pa tudi v Zapoški in v Zakojški grapi in menda še kje, celo v Govcih, založba ni upala prevzeti odgovornosti za najavo izida ter razpečevanja nove knjige, natisnjene že prvega aprila lansko leto, ker nikoli se ne ve …

Pa vendar, ko se je enkrat, ne tako dolgo tega, s Porezna spustil v Porezen in priznal, da je konec skrivanja, je založba odprla vrata skladišč ter pustila prosto pot nadaljnjemu toku tako imenovane »zdravilske lirike« na temo divje hrane oziroma užitnih divjih rastlin.

Skratka, da ne bo pomote, v knjigi Nekaj divjega v drugo, ki nadaljuje izročilo prve knjige Nekaj divjega, izdane leta 2011, je po enakem vzorcu (predstavitev rastline, nabiranje in shranjevanje, učinkovanje ter priprava; pri vsaki rastlini so običajno trije recepti za pripravo jedi in dve fotografiji jedi) podrobno predstavljenih več kot 30 »novih« užitnih divjih rastlin.

Povod tako za prvo kot drugo knjigo Nekaj divjega je bil spodbuden odziv bralcev priloge časnika Nedelo Odprta kuhinja, v kateri je avtor objavljal prispevke o užitnih divjih rastlinah v rubriki, ki je z imenom botrovala tudi naslovu knjige. Tako rekoč na zahtevo bralcev je torej prišlo do knjige, ki je spodbudila avtorja, da si Nekaj divjega ni zamislil kot knjigo, temveč kot zbirko, ki temelji na objavljenih prispevkih o divjinkah; zdaj oziroma kmalu zatem predvsem na spletni strani divjahrana.si. Zbirka bo postopoma narasla v najširše delo o užitnih divjih rastlinah pri nas in bo obsegala več kot 300 vrst (zelo verjetno pa še več kot več kot 300).
 
Kajti lakota se nadaljuje, saj je brez konca.
Mi drugi pa prav tako.
Še dobro.
Torej dober tek!
Na najdaljše proge.
Še naprej.


Tehnični podatki:
Obseg: format A5, 192 strani, trda vezava
Cena: 25 € + poštnina
Založba: Porezen, Cerkno
Naročila: 031/60 1630, 1630@porezen.si