Možganska kap - vsaka minuta šteje!

prim. doc. dr. Bojana Žvan, dr. med., nevrologinja
prim. doc. dr. Bojana Žvan, dr. med., nevrologinja (Foto: Diana Anđelić)

Z možgansko kapjo ni šale

Nenadna mišična oslabelost ali ohromelost, odrevenelost, omrtvičenost ali mravljinčenje, tudi obraza, običajno na eni polovici telesa, otežena izgovorjava in/ali razumevanje, težave z vidom, vrtoglavica, bruhanje, izguba sluha, izguba ravnotežja. Ali pa nenadna, močna bolečina v glavi z otrplim tilnikom brez drugega jasnega vzroka. Če začutite pri sebi večino od zgoraj naštetih znakov ali vam o njih poroča svojec, ne odlašajte in ne čakajte, da bo morda minilo samo od sebe. Pomislite tudi na možnost možganske kapi. Torej stanja, ki v resnici zahteva takojšnje ukrepanje in obisk urgentne enote.

Možganska kap je stanje, s katerim ni šale. Povzroči jo lahko bodisi strdek, ki prileti iz arterije, aorte ali srca, lahko pa tudi zapora arterije na licu mesta, ki zamaši katero od možganskih žil (ishemična možganska kap, ki se zgodi v približno 85 odstotkih), bodisi razpok arterije, anevrizme ali arterijo-venske malformacije v možganih (hemoragična možganska kap).

Dejstvo je, da tretjina ljudi, ki utrpijo možgansko kap, umre, druga tretjina ostane trajno prizadetih, le tretjina se jih opomore. Danes je na voljo kar nekaj načinov, s katerimi zdravniki učinkovito blažijo posledice možganske kapi, vendar le, če bolnik pride v bolnišnico čim prej, kar konkretneje pomeni v treh do štirih urah po dogodku.

Bolje preprečevati …
Kot razlaga prim. doc. dr. Bojana Žvan, dr. med., nevrologinja z UKC Ljubljana, pri ljudeh, ki imajo veliko dejavnikov tveganja za pojav možganske kapi, lahko z zdravili preprečijo kap, dokler je zožitev žile manjša od 70 odstotkov. Ko je zožitev že hujša, lahko s posebnim posegom iz karotidne arterije leho oz. žilno oblogo izvlečejo in na to mesto vstavijo žilno opornico.

Če pa pacient že doživi denimo prehodni ishemični možganski napad – TIA, ki napoveduje pravo kap, ga je treba diagnostično in terapevtsko obravnavati znotraj 24 ur. Sodeč po rezultatih raziskave Express namreč lahko pri tistih pacientih, ki še niso pretirano prizadeti, se pravi da imajo manjšo kap ali TIA, in jih obravnavajo zgodaj, preprečijo tudi do 80 odstotkov pravih možganskih kapi.

Zdravljenje
Kar je za bolnika, ki utrpi akutno ishemično možgansko kap, najpomembneje, je dejstvo, da jo lahko zdravniki zelo učinkovito zdravijo. Postopek se imenuje tromboliza, preprosto povedano pa gre za raztapljanje strdka s posebnim zdravilom – trombolitikom, ki ga zdravniki dajejo v infuziji. Seveda pa je treba nujno vedeti, da je pri uspešnosti omenjenega postopka velik nasprotnik čas.

Kot pojasnjuje sogovornica, je treba čim prej po nastopu ishemične možganske kapi ustrezno ukrepati in priti kar najhitreje v bolnišnico, v kateri trombolizo lahko opravijo. Postopek lahko opravijo v prvih treh, glede na rezultate zadnje velike raziskave ECASS 3 pa v štirih urah in pol po nastopu kapi.

 “Ko reševalci peljejo bolnika v bolnišnico, zdravniki že s terena dobijo podatek, da bodo pripeljali bolnika, ki je verjetno kandidat za trombolizo. V takem primeru takoj organiziramo preiskavo z računalniško tomografijo možganov (CT). V času, ko je bolnik na CT-preiskavi, je tam že tudi nevrolog s sestro in takoj vidimo, ali je bolnik kandidat za trombolizo. Če je, ga takoj preselimo v enoto za možgansko kap. Na UKC Ljubljana je ta začasno še na oddelku za intenzivno terapijo, ker enota za možgansko kap pred selitvijo v novo nevrološko kliniko še ni povsem opremljena.” 

Trombolizo lahko opravijo v UKC Ljubljana in Maribor, a tudi v Celju, Novem mestu, Izoli, Šempetru pri Novi Gorici, pod vodstvom nevrologa iz UKC Ljubljana pa so poseg opravili tudi v jeseniški in brežiški bolnišnici. Vsekakor si vsi, ki se ukvarjajo z obravnavo možganske kapi, želijo, da bi imelo čim več bolnišnic svoje popolno opremljene enote za možgansko kap. Potrebe po tovrstnih enotah so zelo velike, saj je bolnikov iz leta v leto več in tudi mlajši so. 

Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki