Mesečnost: kdo hodi v spanju?

(Foto: Jupiterrimages)

Izgogibajte se stresu in alkoholu

Parasomnije, kot so mesečnost, môre in nočni strahovi, so motnje spanja, za katere so značilne različne oblike neželenih dejavnosti z nepredvidljivimi obrazci pojavljanja. Največkrat se pojavijo med spanjem ali na prehodu iz spanja v budnost.

V prvi tretjini spanja
Mesečnost (somnambulizem) je poleg môr najpogostejša oblika parasomnije. Pogosto je povezana z obdobjem globokega spanca ter je pogostejša pri otrocih in najstnikih, čeprav ni redka niti med odraslimi. Za mesečnost je značilno, da se oseba nenadno delno zbudi iz globokega spanca, navadno v prvi tretjini spanja. Medtem ko so osebe delno zbujene iz globokega spanja, se bolj ali manj prebudi samo del osnovnih motoričnih funkcij, višje mentalne funkcije pa še vedno »spijo«. To je tudi eden od razlogov, zakaj se ljudje, ki trpijo za to obliko parasomnije, zjutraj sploh ne spomnijo svojih nočnih dejavnosti ali vsaj ne natančno.

Tudi nenavadne aktivnosti
Klinična praksa pozna širok spekter dejavnosti, ki jih ljudje počnejo med mesečnostjo: od tega, da se za kratek čas vzravnajo v postelji, do navidez smiselnih dejavnosti, ki obsegajo zahtevne operacije, kot so vožnja z avtomobilom ali uporaba gospodinjskih aparatov. Posebna oblika mesečnosti so zapletene dejavnosti, kot je uživanje hrane in pijače, a tudi nočno izvajanje seksualnih dejavnosti.

Zmedeni
Oseba, ki se med mesečnostjo zbudi, se navadno ne odzove burno in nasilno; to se pravzaprav zgodi zelo redko, čeprav so znani tudi primeri, ko so mesečne osebe med srečanjem z drugo osebo le-tej povzročile hude telesne poškodbe ali jo celo ubile. Takšna oseba se najpogosteje odzove zgolj zmedeno in neusklajeno, poseg v obliki blagega usmerjanja stran od nevarnosti pa ji lahko v skrajnem primeru celo reši življenje. Mesečnost lahko traja od nekaj minut do pol ure, zelo redko dlje.

Manj stresa in nič alkohola
Najučinkovitejši nadzor nad mesečnostjo je izogibanje dejavnikom, ki spodbujajo ali povzročajo to dejavnost. Največkrat gre za stres, neprespanost, alkohol, a tudi hrup in telesno dotikanje med spanjem.

Pri otrocih
Pri otrocih mesečnost ne velja za bolezen in je ne zdravijo − z izjemo najtežjih oblik, pri katerih lahko pride do (samo)poškodb. Otroci mesečnost največkrat prerastejo, včasih pa pomaga, če odstranimo dejavnike, ki povzročajo »hojo v spanju«, kot temu pravimo po domače, in poskrbimo za varnostne ukrepe okrog postelje.

Pri odraslih
Mesečnost niti pri odraslih ne velja za motnjo z resno duševno in telesno osnovo. Kljub temu je pri odraslih mesečnost veliko pogosteje znak stresa ali drugih duševnih težav. Pogosto je povezana tudi z drugimi motnjami spanja, kot je apneja ali kratkotrajen premor dihanja med spanjem, zato je treba več pozornosti nameniti dejavnikom, ki utegnejo povzročiti, spodbujati ali zapletati mesečnost, a tudi morebitne posledice. Redkeje mesečnost povzroči jemanje nekaterih zdravil.

Iz roda v rod
Pri zdravljenju, poleg že omenjenih vedenjskih metod, uporabljajo tudi druge oblike zdravljenja, skupaj z zdravili. Če pri osebi poleg mesečnosti obstaja še kaka druga motnja spanja, zdravljenje primarne motnje pogosto reši tudi vprašanje parasomnije. Mesečnost, a tudi nočni strahovi in druge parasomnije iz te skupine se pogosto prenašajo iz roda v rod.

Mesečnost lahko traja od nekaj minut do pol ure.
Mesečnost je lahko povezana z apnejo ali kratkotrajnim premorom dihanja med spanjem.
Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki