Vsako mravljinčenje še ni multipla skleroza

»Jezen sem bil, besen, žalosten, jokal sem. K meni so prišli klinični psihologi, in ko sem jim potožil, obupan do konca, kaj zdaj, ali naj si kar kupim grob, so mi odgovorili: 'Seveda lahko narediš tudi to, če želiš, pomembno pa je, da živiš. Če pet minut, pa pet minut',« je svoje prvo soočenje z diagnozo multipla skleroza opisal Christian Gostečnik, ki je zbolel pri 30 letih.

Simptomov, pri katerih lahko posumimo na multiplo sklerozo, je ogromno – tudi zato ji mnogi rečejo bolezen tisočerih obrazov. Lahko se kaže z motnjo vida na enem ali obeh očesih. Bolnik lahko vidi megleno, slabše zaznava barve in pri premikih zrkla čuti bolečino. Nanjo lahko posumimo tudi pri mravljinčenju, ki se začne v stopalih in se po spodnjih okončinah razširi do sredine trupa. Lahko se pojavijo ohromitve, motnje ravnotežja, nespretnost gibov, motnje mokrenja, zelo pogosta pa je tudi povečana utrudljivost.

Multipla skleroza je kronična avtoimunska vnetna bolezen, za katero še ne poznamo vzroka, prizadene pa osrednje živčevje. Simptomi se najpogosteje pojavijo med 20 in 40 letom starosti, zanimivo pa je, da ženske zanjo zbolijo trikrat pogosteje kot moški.

Toda vsako mravljinčenje, okorelost in zamegljen vid še ne pomenijo multiple skleroze, prav pa je, da smo na simptome pozorni in nanje opozorimo tudi svojega osebnega zdravnika.

Ob postavitvi diagnoze se marsikomu podre svet, a bolniki pravijo, da te ta preizkušnja po svoje zdravi in nauči, kako se z nečim neizogibnim spopasti in prevzeti odgovornost zase, kako zaživeti odgovorno in polno življenje.

Da bi olajšali življenje bolnikom, njihovim svojcem in prijateljem, smo pri Bonnier Healthcare (BHC) Slovenija postavili poseben portal – Multipla skleroza in na njem zbrali čisto vse, kar morate vedeti o bolezni in življenju z njo. K sodelovanju smo povabili tudi zdravnike nevrologe, ki z veseljem odgovarjajo na vaša vprašanja. Če želite biti na tekočem z novostmi, pa je zagotovo smiselna prijava na naše e-novice o multipli sklerozi, in sicer na povezavi prijava na e-novice.
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki