Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kam in kako na ekodopust


(stran 2 od 2)


Po zdravje na turistično kmetijo

Neposreden stik z naravo lahko doživimo tudi na kateri od slovenskih turističnih kmetij, zlasti ekoloških. Od približno 2100 registriranih ekoloških kmetij se jih s turizmom ukvarja 15 odstotkov, povedo na Združenju turističnih kmetij Slovenije, sedem od teh pa jih je ekološko specializiranih: Lešnik v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, Mikl na Prevaljah, Pohorka v Razvanjah, Pri Lovrču v Čadrgu nad Tolminom, Pri Plajerju v Trenti ter Ramšak in Žibovt v Solčavi. "Poleg ekoloških lahko obiščemo še turistične kmetije s ponudbo za zdravo življenje, vinogradniške turistične kmetije ter turistične kmetije, ki se posebej posvečajo družinam z otroki, otrokom brez spremstva staršev, kolesarjem in invalidom," doda Renata Kosi iz Združenja turističnih kmetij Slovenije.

Ekološke turistične kmetije je najti vse od zahoda države do Prekmurja, znatno manj jih je le na Dolenjskem in Primorskem, opažajo v Združenju. "Povpraševanje po takšnih kmetijah se povečuje, saj zdravje in zdravo pridelana hrana ljudem pomenita čedalje več," še doda Renata Kosi.


V zameno za fizično delo – učenje o sebi

Nadgradnja uživanja na ekokmetijah je WWOOF – World Wide Opportunities on Organic Farms oziroma svetovna mreža ekoloških kmetij, vrtnarij in vrtičkov, na katerih prostovoljci v zameno za fizično delo dobijo hrano, prenočišče in izkušnje o trajnostno naravnanem življenju.

"Gostitelji so izobraženi, svetovljanski, okoljsko zavedni ljudje. Nekateri potrebujejo le nekaj ur pomoči na dan, drugi so samo vedoželjni in vsak prosti trenutek porabijo za to, da povedo zanimivosti iz svojega sveta, v zameno pa pričakujejo informacije o vašem. Z možem sva povsod razvila pristen odnos, vendar nikoli toliko domač, da ne bi oddelala vseh zahtevanih ur," se svoje izkušnje na Novi Zelandiji spominja Irena Sergeja Mulej iz podjetja Ekosmer.

Wwooferstvo še posebno priporoča ljudem na vodilnih položajih in v stresnih službah, saj gre pri tem za delovno terapijo, preizkus strpnosti ter učenje premagovanja izbruhov jaza in vživljanja v podrejeni položaj. "Temeljito se zamisliš nad seboj. Za wwooferstvo sva se odločila zaradi utrujenosti in naveličanosti, ki ju sproži vsakodnevno življenje, torej zaradi pomanjkanja moči in volje, vrnila pa sva se kot prava dinamita. Fizično sva precej delala, vendar sva se vrnila odpočita in prepričana, da sva sposobna prav vsega," je nad izkušnjo navdušena Irena Sergeja Mulej.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd