Vitalni ljudje: Eko življenje Sanje Lončar

(Foto: Osebni arhiv)

Blagor kmečkega štedilnika

Z novinarko in raziskovalko Sanjo Lončar, vodjo projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, ki že nekaj let živi v sozvočju z naravo, smo se pogovarjali o tem, kako ji je odločitev za odmik od konvencionalnega vsakdana v mestu za vedno spremenila življenje.

"Če bi danes srečala Sanjo Lončar izpred desetih let, bi z njo našla le malo skupnega. Če prav pomislim, niti ne vem, o čem bi se lahko pogovarjali. Toliko tega se je spremenilo. Če živiš v sedanjiku, resda nimaš časa za primerjave, vendar res ne morem verjeti, kam je izpuhtelo toliko zdravstvenih težav, da bi jih le stežka vse naštela. Včasih me kar malce zaskrbi, ko ugotovim, da v hiši nimamo niti ene protibolečinske tablete, nekoč pa sem jih prenašala v tako rekoč vsaki torbici in žepu," pravi Sanja Lončar.

Kako, da ste se odločili za človeku in okolju prijazen življenjski slog?
Tako kot večina ljudi sem bila že dolgo "simpatizerka" zdravega življenja, vendar sem imela več izgovorov kot odločnosti, da bi ga tudi živela. Ko je na vrata potrkala bolezen, je tisto, kar sem prestavljala na jutri, moralo postati danes.

Kako ste si uredili vsakdanje življenje? Katere so bile prve in katere največje spremembe?
Sprva sem dobesedno jokala od muke, saj se mi je vse skupaj zdelo misija nemogoče. Služba, nakupi, priprava, pranje sokovnika, pa še vrt, sušenje čajev …. Toda ko sem se umirila, sem doumela, da gre, in bila sem hvaležna, da sem bila prisiljena v to izkušnjo. Začeli smo s hrano, vendar smo hitro doumeli, da veliko strupov prihaja tudi iz kopalnice, iz pomivalnega in pralnega stroja.

Kar zadeva okolje, za največji dosežek štejem to, da smo odkrili blagor kmečkega štedilnika. Ogrevamo se na drva, brez obremenjevanja okolja s CO2, hkrati pa kuhamo na najbolj zdrav način. Poleg tega kompost dobi najkakovostnejši pepel, zrak v hiši pa je naravnost čudovit.

Kaj se je najbolj spremenilo pri nakupovanju hrane? Nam lahko zaupate, kaj in kje kupujete?
Nakupujemo pri ekoloških kmetih, na tržnici, na oddelkih z zdravo hrano v hipermarketih in tudi v specializiranih trgovinah. Ko enkrat veste, kaj in koliko potrebujete, lahko večji del hrane kupite enkrat na leto, s čimer privarčujete veliko časa in denarja. Olivno olje in med prinesemo s Hvara, po jabolka gremo v sadovnjak, žita kupimo v velikih vrečah. Seveda marsikaj tudi kupimo, toda delež tistega, kar naberemo in pridelamo sami ali pa izmenjamo s prijatelji, vztrajno narašča. To ni le prihranek, to je neprecenljivo!
Članek se nadaljuje »


Galerija

Osebni arhiv