Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kako pomagati psu, ki se boji neviht?

Pomagajmo mu

Strah pred nevihtami je pri psih zelo pogost, ne glede na njihovo pasmo in spol. Pomoč za ljubljenčke, ki se pred nevihto ali med njo slinijo, tresejo, hitreje dihajo … je na voljo v obliki zdravil in posebnega zaklonišča, ponekod pa so naprodaj celo posebna oblačila, sestavljena iz zaščita za ušesa in oblačila, ki naj bi pse pomirilo.

Seveda strah pred nevihtami sprožajo različni dejavniki, zato tudi ni preproste in enoznačne rešitve za pomoč takšnim kužkom. Na splošno velja, da ta strah pes težko premaga, zato ga je mogoče le olajšati.

Strah pred nevihtami največkrat nastopi, ko pes doseže starost štiri ali pet let. Predtem lastniki opažajo le blago tesnobo, ki se s starostjo krepi, včasih pa nastopi nenadoma. Psi se na strah odzivajo različno: s slinjenjem, drhtenjem, hitrejšim dihanjem, včasih postanejo skoraj katatonični ali pa se v poskusu, da bi nevihti ubežali, celo poškodujejo. Nekaterim psom pomaga desentizacija s predvajanjem nevihtnih zvokov. Zvoke naj poslušajo po nekaj minut, vsekakor pa toliko časa, da strah doživljajo eno minuto, potem pa je treba zvoke utišati. Čez nekaj minut je treba psa znova izpostaviti zvokom, postopek pa ponavljati po petkrat na dan, in sicer pet dni zapored.

Nekateri veterinarji ugotavljajo, da psov ne plašijo le zvoki, temveč tudi statična elektrika in spremembe zračnega tlaka, zato prihajajočo nevihto zaznajo še pred ljudmi in iščejo prostor, kjer je ne občutijo. Za takšne pse so izdelali antistatični plašček, ki nekaterim dejansko pomaga. Drugim psom pomaga zatočišče, kamor se lahko zatečejo med nevihto. To je lahko popolnoma zatemnjen in pokrit boks.. Psu v takšnem zatočišču pomaga družba lastnika in trening, ki okrepi občutek, da je to varen in prijeten prostor.

Psom je lahko v pomoč, če jih zavijemo v odejo ali brisačo, nekateri veterinarji pa v hudih primerih psom predpisujejo pomirjevala. Pomaga tudi glasno predvajanje televizije ali radia, ki preglasi zvoke nevihte. Psa, ki je tesnoben, nikakor ne smemo oštevati; pustimo ga v svoji bližini, ni pa ga treba božati. Zamotimo ga lahko tudi s priboljški ali z igro, če le želi sodelovati.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

nevihta , lastniki psov , pes , žival , domači ljubljenčki , hišni ljubljenček

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

1.7.2010 18:09:13
Priporočam v branje, če želite svojemu psu pomagati s pomočjo učinkovitih dopolnilnih metod:
http://www.ad-astra.si/upload/PRAZNIKI%20IN%20DRUGI%20STRAHOVI.pdf
Lep pozdrav!
7.8.2010 7:40:18
Midva sva, ko je bila najina Pika še mlada, ob vsakem gromu dala piškot in s tem signalizirala, da je grom nekaj dobrega. Tudi sedaj ob močnejših gromih še vedno dobi kakega. In se je zaenkrat kar obneslo.
7.8.2010 10:31:46
Tole s piškoti je pa dobra ideja, uporabila jo bom tudi v novoletnem času pri pokanju petard.