3 ideje za zeleno darilo

(Foto: Shutterstock)

Izdelajte sami

Imate težave z iskanjem popolnega darila za novo leto? Morda pa si tokrat želite podariti nekaj edinstvenega, kar bo razveselilo vaše najbližje? Predstavljamo vam tri ideje, za katere vam ni treba globoko seči v denarnico, saj boste večino dela opravili sami. Končni izdelek bo okolju prijazen, saj boste reciklirali steklo in uporabili naravne materiale. Če imate doma steklene kozarce od marmelade, medu, kompotov … bodo spodnje tri ideje kot nalašč za vas!
Za darilno embalažo potrebujete opran steklen kozarček in pokrovček, trak in kartonček, na katerega boste napisali lepo željo. Dodate lahko še nalepko, na katero boste napisali ime izdelka: na primer »Majdin limonin piling«. Zdaj pa k bistvu: limoninemu pilingu, šumečim kroglicam za kopanje in fotografijam.

Stekleni okvirji za fotografije

Stari kozarci so primerni tudi kot okvirji za fotografije, ki imajo za vas poseben pomen. Če so na kozarcih nalepke, jih čez noč namakajte v milnici, naslednjih dan pa ostanke lepila temeljito sperite, kozarce pa sperite z vodo. Poiščite kozarec najprimernejše velikosti ali pa fotografijo obrežite. Fotografijo postavite  v kozarec. Kozarec lahko okrasite z darilnim trakom.

Limonin piling

Potrebujete:
 • 1/2 skodelice grenke soli (magnezijev sulfat)
 • 2 čajni žlički oljčnega olja
 • sveže stisnjen limonin ali limetin sok
 • sivka ali kako drugo zelišče (po želji)

Zmešajte sol in oljčno olje. Zmesi dodajte sok ene limone ali dveh limet. Na koncu dodajte še aromatično zelišče po vašem okusu – sivko za sprostitev, rožmarin za osvežitev in poživitev …
(okvirček)

Grenka sol je odlična sestavina, saj je naravni mineral, ki ga koža zlahka vsrka. Ker vsebuje magnezijev sulfat, mehča kožo in odpravlja odmrle celice, poleg tega blaži vnetja in sprošča mišice. Nadomestite jo lahko s kristalno soljo, ki bo sicer odpravila podobno vlogo, vendar ne vsebuje magnezijevega sulfata.

Šumeče kroglice za kopanje

Potrebujete:
Suhe sestavine:
 • 8 delov sode bikarbone
 • 4 dele citronske kisline
 • 4 dele koruznega škroba
 • 4 dele soli (mineralna sol, himalajska sol …)

Mokre sestavine:
 • 3/4 čajne žličke vode
 • 2 čajni žlički esencialnega eteričnega olja po želji
 • 2,5 čajne žličke oljčnega olja
 • 1 do 2 kapljici naravnega barvila za hrano (po želji)

Najprej zmešajte suhe sestavine, nato pa posebej še mokre sestavine. Zatem v suho zmes počasi vmešajte mokre sestavine. Če se mešanica peni, to pomeni, da mokre sestavine dodajate prehitro. Ko dobite rahlo vlažno zmes, jo oblikujte v kroglice. Za to lahko uporabite modelčke – okrasne kroglice za božično jelko, model za mafine ali ledene kocke … Pri tem morate biti hitri in paziti, da v modelčke ne stlačite preveč zmesi. Po nekaj poskusih boste dobili pravi občutek. Počakajte, da se kroglice popolnoma posušijo, nato jih prestavite v steklen kozarček. Ker so popolnoma brez konzervansov, so uporabne samo šest mesecev.Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki