Darila z namenom

(Foto: Shutterstock)

Če želite pozornost do svojih bližnjih izraziti z obdarovanjem, ki ne bo obremenjevalo okolja in skupnosti, obenem pa bo imelo posebno, dragoceno vrednost, smo za vas zbrali nekaj predlogov za darila, ki ne bodo osrečila le obdarovanca, temveč tudi pomagala spremeniti svet na bolje.

Čeprav jih ne morete prijeti, so Krilca lepa darila. To so domiselna darila, ki jih v obdarovančevem imenu namenimo za katero od številnih dobrih del po lastnem izboru. S tovrstnim nakupom pripomoremo k ohranjanju rastlinskih in živalskih vrst, zmanjševanju revščine v državah v razvoju, boju s podnebnimi spremembami ali pa otroka brez staršev razveselimo z letno knjižnično članarino. Med partnerskimi organizacijami je kar nekaj takih, ki jih večina Slovencev dobro pozna, kot so Rdeči noski – klovni zdravniki, Društvo za zaščito živali Ljubljana, Društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti Humanitas, Združenje staršev in otrok Sezam …

Izdelki zaposlenih iz ogroženih družbenih skupin nas opominjajo, da je delo vrednota, ki ljudem vrača dostojanstvo. V trgovini prvega socialnega podjetja, Fundacije Vincenca Drakslerja v Tržiču, lahko kupite predmete, ki so jih izdelali zaposleni iz ogroženih družbenih skupin, ter rabljene in obnovljene predmete iz zbirnega centra Komunale Kranj. Izbirate lahko med lesenimi in ročno tkanimi izdelki, kuhinjskimi pripomočki in igračami. Z nakupom v tej trgovini boste pomagali ustvarjati delovna mesta za osebe, ki imajo na trgu delovne sile manjše možnosti za zaposlitev.

Z nakupom keramičnih figuric, srčkov in gumbkov s pozitivno mislijo boste pomagali Šentu – slovenskemu združenju za duševno zdravje. Na spletni strani prodajalne Brez dobička si izdelke lahko ogledate, izkupiček od prodaje izdelkov, ki nastajajo v okviru programa socialne vključenosti (namenjen je podpori in ohranjanju invalidovih delovnih sposobnosti), pa je namenjen njihovim uporabnikom, bolnikom z duševnimi boleznimi.

Lutka Naredi si, ki jo izdelujejo šivilje iz socialnega podjetja Hiša sadeži družbe, omogoča nov način kakovostnega preživljanja prostega časa z otroki. Lutko lahko kupite v nekaterih poslovalnicah Pošte Slovenije in pri Slovenski filantropiji. V vrečki boste našli vse sestavine, s katerimi boste izdelali čudovito lutko: kroje za krojenje oblačil, blago, šivanke in gumbe, sukanec, volno za lase, ajdove luščine kot polnilo in navodila za izdelavo. Izdelate lahko fantka ali punčko, ki ji lahko večkrat oblikujete lase, ji sami narišete obraz in sešijete več kosov oblačil.

Podprite novo življenje

Iz daljne Južne Afrike k nam pripotuje tudi juta v obliki velikanske vreče, polne aromatičnih kavnih zrn. Juta, ki s prihodom v Slovenijo odsluži svojemu namenu, bi, kot običajno, končala na odpadu, če je ne bi rešile pred pozabo in ji dale nove priložnosti mojstrice šivilje iz Hiše Sadeži družbe v Murski Soboti, ki s svojim znanjem in spretnostjo celo navadnim vrečam iz jute vdihnejo novo življenje: spreminjajo jih v darilne vrečke, torbe, predpasnike, senčnike …


Pravični nakupi

Pravična trgovina 3Muhe v Ljubljani s pestro ponudbo blaga omogoča nakup, ki je hkrati naložba v boljši jutri. Z nakupom rokodelskih in umetniških izdelkov boste podprli trgovanje po etičnih načelih, kar pomeni, da delavci za svoje delo prejmejo pošteno plačilo, obenem pa k zmanjševanju revščine v manj razvitih deželah in spodbujate socialno pravičnost.

Viseče mreže in drugih izdelkov za dom se bo denimo razveselil ljubitelj brezskrbnega poležavanja na soncu, zlasti zato, ker boste z nakupom pomagali delovnim majevskim družinam. Podjetje Siesta že nekaj let sodeluje v projektu pomoči proizvajalcem visečih mrež v Mehiki, ki si prizadeva za ohranjanje tradicionalnega življenja potomcev Majev.


Kosmati nakupi

Ob koncu leta lahko poskrbimo tudi za svoje hišne ljubljenčke, in sicer z nakupom izdelkov, ki jih ponujajo društva za zaščito živali. Z nakupom koledarja Društva Lajka, Mačje hiše, Društva za zaščito živali Kranj ali Žverce iz Škofje Loke, ki skrbijo za brezdomne kužke in muce, boste številnim kosmatinčkom pomagali preživeti na poti do pravega doma. V nekaterih društvih izdelujejo tudi številne rokodelske izdelke, kot so pasje in mačje igrače.

Brezdomnim živalim boste pomagali tudi z nakupom v neprofitni trgovini z mačjo in pasjo hrano ter opremo. Trgovina Super Čombe  ponuja različne izdelke, lepo darilo pa je lahko tudi dišeča mucka. V hladnih zimskih dneh nas greje in sprošča ročno izdelana blazina, polnjena z rižem, ki jo segrejemo in položimo na vrat. Na spletni strani si lahko ogledate tudi ostalo ponudbo izdelkov z namenom. Posebno darilo boste lahko namenite tudi varovancem zavetišč, če jih boste posvojili na daljavo – bodisi z mesečnim prispevkom, ki jim bo zagotovil topel dom, hrano in zdravstveno oskrbo, bodisi s hrano, starimi ležišči, odejami …

Podari in pomagaj

Več kot dobrodošli so prispevki številnim človekoljubnim organizacijam. Podprete jih lahko z doniranjem finančnih sredstev, oblačil, hrane ali z aktivno participacijo v njihovih projektih.

Tako lahko pomagate društvu Humanitarček, ki bo vse brezdomce celjske in mariborske regije obdaril z nahrbtnikom, ki jim bo omogočil lažje prezimovanje, vseboval pa bo: pelerino, osnovni toaletni pribor, dva para toplih nogavic, par rokavic, šal, kapo in vrečke iz polivinila. Pobrskajte po omarah, morda boste našli odslužen nahrbtnik, stare nogavice, rokavice ali šal … Paket pošljite na naslov društva, kjer bodo poskrbeli, da bo podarjeno blago pristalo v pravih rokah.

Čim več hrane z daljšim rokom uporabe si želi zbrati Anina zvezdica, ki bo z njo obdarovala družine v stiski. Hrano lahko do 20. decembra vsak ponedeljek, sredo in petek med 16. in 18. uro prinesete v BTC (dvorana 18). Več informacij je na voljo na spletni strani aninazvezdica.si.

Dobrodelni trgovini Sonček v Mariboru lahko pomagate tako, da jim podarite rabljena oblačila, izdelke za dom, modne dodatke ali knjige, lahko pa tudi kupite izdelke, ki jih varovanci izdelujejo v Sončkovih enajstih varstveno-delovnih centrih po vsej Sloveniji. Sredstva, zbrana s prodajo izdelkov po simboličnih cenah, bodo nameili financiranju socialnih programov za otroke, mladostnike in odrasle s cerebralno paralizo ter sorodnimi invalidnostmi.

Pomagate lahko tudi tako, da postanete botri otrokom in mladostnikom, ki živijo v gmotni stiski. Pridružite se projektu Botrstvo v Sloveniji, ki deluje pod okriljem ZPM Ljubljana Moste – Polje. S tem boste pomagali zmanjšati socialno izključenost zaradi revščine ter omogočali boljše razmere za otrokov razvoj, izobraževanje, odkrivanje in razvoj talentov, za spodbudno preživljanje otroštva, torej. Vsakdo lahko pomaga tako, da postane boter enemu otroku, ki mu mesečno nameni najmanj 30 evrov. Več informacij najdete na spletni strani boter.si.

Če še niste izkoristili možnosti, da 0,5 odstotka dohodnine podarite v človekoljubne namene, je zdaj pravi čas. Pol odstotka dohodnine lahko namenite človekoljubnim organizacijam in tako pomagate ljudem v stiski, namesto da ta denar prepustite državi. Komu boste namenili del dohodnine, se odločite sami (brez finančnih posledic): izpolnite zahtevek za namenitev dela dohodnine za donacije. Več informacij poiščite na spletni strani www.dobrodelen.si.

Delite dobra dela

Pomagate lahko tudi tako, da postanete prostovoljec. Pomagati, dajati in prispevati k boljši družbi je lahko več kot zgolj izročiti darilo, poleg tega se prostovoljec notranje bogati. Vse informacije o prostovoljstvu boste našli na spletni strani Slovenske filantropije.

Ker december kar kliče po solidarnosti in dobrih delih, Društvo Humanitarček vse širokosrčne in dobromisleče ljudi združuje v akciji 30 dni za 30 srčnih dejanj, v okviru katere vsako decembrsko jutro na spletni strani humanitarcek.com objavi dobrodelna dejanja, ki so jih sodelujoči izpeljali tisti dan – morda ste pomagali starki čez cesto, morda brezdomcu podarili šal … Postanite del tega gibanja tudi vi! Za to ni treba imeti veliko denarja ali neznansko veliko časa – šteje vsako dejanje. Mi smo tisti, ki lahko polepšamo svet sebi, svojim bližnjim in vsem, ki potrebujejo pomoč.

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki