Slovenija vrtnari

  • UR
  • sreda, 05. junij 2013
Od otrok vrtičkarjev bi se lahko veliko naučili – predvsem o tem, kaj sta ljubezen do rastlin in veselje ob opazovanju njihove rasti.
Od otrok vrtičkarjev bi se lahko veliko naučili – predvsem o tem, kaj sta ljubezen do rastlin in veselje ob opazovanju njihove rasti.

Premikamo Slovenijo

V sodelovanju s projektom Skupaj za zdravje človeka in narave, predstavljamo najrazličnejše pobude, prakse in dobre zglede iz vse Slovenije, ki dokazujejo in nas opogumljajo, da lahko povezani živimo še bolje.

Izjemna ljubezen do vrtičkarstva

Kljub majhnosti v Sloveniji najdemo marsikaj, po čemer smo vodilni v Evropi. Naša ljubezen do vrtičkarstva zagotovo sodi med take presežke. Zanimanje za samooskrbo je iz dneva v dan večje, na vseh koncih Slovenije pa vznikajo zanimivi učni vrtovi, poligoni in skupni vrtičkarski projekti. Če je beseda vrtičkarstvo še nedavno označevala pretežno sebično skrb zase, nova kultura vrtičkov prinaša več kot potrebni duh sodelovanja.

Urbani ekovrt

Maribor nas je v okviru Evropske prestolnice kulture opomnil, da je agrokultura sestavni del kulture. Tako je nastal prvi projekt Urbani ekovrt, kiv ospredje postavlja sodelovanje, druženje in sobivanje. Ekovrt ponuja druženje, skupno pridelovanje vrtnin in popravljanje koles, seveda pa tudi uživanje v pridelanih dobrotah. V teh dneh so člani društva v sodelovanju z Mestno občino Maribor zagotovili parcele za novih dvesto vrtičkov, zanimanje zanje pa je tolikšno, da verjetno tudi to ne bo zadostovalo.


Skupinski vrtovi

V Pomurju so nastali zanimivi skupni projekti Društva za biodinamiko. Še več: biodinamiki in permakulturniki so na površinah Gornjeradgonskega sejma zasnovali prvi skupinski vrt, kjer si lahko ogledate uspešno dopolnjevanje teh pristopov.

Skupinskega vrtnarjenja se lotevajo tudi na Gorenjskem. Društvo Sorško polje – vrnimo se k naravi iz Praš je zasnovalo skupinski ekološko-permakulturni učni vrt, kjer se ljudje tedensko srečujejo, si izmenjujejo semena in sadike, pa tudi izkušnje, predvsem pa se učijo in družijo.

Ekološki vrtovi

Zgodba zase so ekološki šolski vrtovi. Misija nemogoče, kako skoraj brez denarja voditi in usklajevati enega od največjih projektov pri nas, že tretje leto uspeva Inštitutu za trajnostni razvoj. Doslej se je projektu priključilo 81 šol, vrtcev in dijaških domov, puste zelenice pa so se preobrazile v ekovrtove.

Izobraževalni vrt

Ekoci in društvo La Vita iz Žalcasta v letu dni na predavanja, delavnice in prikaze na temo samooskrbe privabili na desettisoče ljudi. Kot dokaz, da je mogoče vso potrebno zelenjavo pridelati na 60 m2, so v sodelovanju s strokovnjaki kluba GAIA zasnovali prav tak vrt, na njem pa bodo potekala tudi izobraževanja. Na tej lokaciji lahko primerjate, kako enaka zelenjava raste na ekološkem, biodinamičnem in permakulturnem vrtu. "Prikaz in dokaz v živo velja več kot tisoč besed," pravi Irena Rotar, ena od gonilnih sil civilne iniciative Ekoci.

Imate še kak pomislek do vrtnarjenja? Potem se odpravite v Živa Center v Tomačevem (Ljubljana). Tam so vrt zasnovali kar na steni parkirišča. Izdelali so ga iz starih palet in lesenih zabojčkov – oboje je mogoče dobiti brezplačno. Potrebujete samo nekaj dobre volje in spretnosti, in že letos boste lahko s svoje stene pobirali pridelke.

Galerija

Od otrok vrtičkarjev bi se lahko veliko naučili – predvsem o tem, kaj sta ljubezen do rastlin in veselje ob opazovanju njihove rasti.

Poligon v Prašah so preorali brez mehanizacije in uporabe goriva. To delo so preprosto prepustili krškopoljskim prašičem.

Urbani ekovrt.

Vrt na steni parkirišča.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki