Predstavljamo Mojo ginekologinjo 2012: Jožefa Kežar, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Jožefa Kežar, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Moja ginekologinja 2012
Jožefa Kežar, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Moja ginekologinja 2012

"Pomagati ljudem je moje življensko poslanstvo"

Jožefa Kežar je že v otroštvu začutila, da bi rada postala zdravnica. Radovednost, vedoželjnost in neizmerna želja, da bi pomagala otrokom, jo je s Prevalj na Koroškem pripeljala na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, ljubezen in življenjske okoliščine pa v Litijo in tamkajšnji zdravstveni dom, kjer je opravila specializacijo iz ginekologije in porodništva. Čeprav si je sprva želela delati kot pediatrinja, pravi, da je spremljati začetek novega življenja nepopisno lepa izkušnja.

V Zdravstvenem domu Litija dela trideset let in skrbi za 6000 pacientk, zdaj pa ga že več kot leto dni tudi vodi. Pri ustvarjanju zaupnega in kakovostnega odnosa, poudarja dr. Kežar, je najpomembneje to, da si za paciente vzameš čas in jim znaš prisluhniti: "Za pacientke si moraš vzeti čas, jih pozorno poslušati, ključno pa je, da v času, ki ti je na voljo, prepoznaš, kakšno pomoč potrebujejo." Njeno življenjsko vodilo je pomagati ljudem, zato jo veseli, kadar lahko pomaga svojim pacientkam, zelo pa si tudi prizadeva, da bi jih ozaveščala o preventivnem delovanju.

Ob premagovanju življenjskih izzivov rasteš, pravi dr. Kežar, in zato se je odločila, da bo sprejela tudi delo direktorice zdravstvenega doma. "Menim, da je delovne razmere zdravnikov mogoče izboljšati z dobro organizacijo, z dodatnim izobraževanjem in tudi z dobro mero optimizma."

Družina, hvaležno pove dr. Kežar, jo spodbuja in podpira, že odkar dela kot zdravnica. "V otroštvu in mladosti me je podpirala in spodbujala mama, zdaj mi stojijo ob strani tudi mož in sinova." Po napornih trenutkih se rada odpočije v naravi, zlasti s pohodi v hribe in s kolesarjenjem, rada tudi bere ter raziskuje akupunkturo in akupresuro. "Z leti odkrivaš, da moraš za to, da lahko dobro delaš, skrbeti za svoj notranji mir in najti tudi čas zase, sicer se približaš izgorelosti. Ključno je, da tudi zdravniki skrbimo za svoje zdravje, saj le tako lahko skrbimo tudi za svoje paciente."

Priznanje moja ginekologinja 2012 jo je izredno ganilo: "To priznanje ni le zahvala in nagrada za moj trud, temveč za delo celotne ekipe in vseh sodelavcev. Za dobro delovno okolje je namreč pomemben čisto vsak njegov člen. Predvsem pa bi se za priznanje iskreno zahvalila pacientkam iz Litije in Šmartna pri Litiji ter mojim najbližjim, pa tudi reviji Viva za organizacijo akcije Moj zdravnik."Galerija

Jožefa Kežar, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Moja ginekologinja 2012

Moja ginekologinja 2012: Jožefa Kežar, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki