Predstavljamo Mojo zdravnico 2012: prim. doc. dr. Mateja Bulc, dr. med., spec. splošne medicine

prim. doc. dr. Mateja Bulc, dr. med., spec. splošne medicine, Moja zdravnica 2012
prim. doc. dr. Mateja Bulc, dr. med., spec. splošne medicine, Moja zdravnica 2012

" Delo s pacienti me poživlja"

Prim. doc. dr. Mateja Bulc, dr. med., specialistka splošne medicine, prihaja iz Ljubljane, kjer je tudi študirala medicino. Njena želja po študiju medicine se je porodila proti koncu gimnazije, ko je razmišljala, da bi postala psihiatrinja, vendar se je med študijem odločila za specializacijo iz splošne medicine, ki zahteva zelo široko in raznoliko znanje. Poklic družinske zdravnice, pravi dr. Bulc, je pomemben del njenega življenja, delo s pacienti pa jo poživlja. Kot zdravnica v Zdravstvenem domu Ljubljana Šiška, kjer je tudi začela svojo poklicno pot, dela že triintrideset let. Zdaj, ko je v ZD zaposlena le 70-odstotno, skrbi za približno 1700 pacientov.

Poudarja, da je spoštovanje temelj dobrega odnosa s pacienti. "Moje delo temelji na etičnih pravilih, po katerih deluje medicina, med katerimi je ključno spoštovanje. Delati moramo v dobro pacientov ter pri tem spoštovati njihovo avtonomijo in različnost. Pri tem je ključna tudi empatija." Veseli jo, da se je v letih, odkar deluje kot zdravnica, odnos do zdravega življenjskega sloga zelo spremenil. Še posebno ponosna je na to, da je v okviru Zdravstvenega doma Ljubljana med prvimi prispevala k večji ozaveščenosti pacientov in preventivnemu delu družinskih zdravnikov. Žalosti jo le, da še vedno premalo govorimo o pacientovih dolžnostih, poudarjamo pa zdravnikove dolžnosti in pacientove pravice.

Že osemnajst let deluje tudi na Katedri za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, kjer je mentorica študentom medicine in tudi specializantom družinske medicine. "Mentorstvo," pravi dr. Bulčeva, "me pomlaja in spodbuja k nenehnemu izobraževanju." Že vrsto let je dejavna tudi v mednarodnih organizacijah in z velikim zadoščenjem ugotavlja, da se lahko slovenska družinska medicina ponosno postavlja ob bok najrazvitejšim evropskim državam.

Prosti čas najraje preživlja v naravi. "Narava je zagotovo eden od najboljših antidepresivov, sprošča pa me tudi branje knjig – vsak dan preberem vsaj nekaj strani. Veliko mi pomeni tudi druženje s prijatelji," še pove dr. Bulc, ki se poleti najraje odpravi na Kornate, kjer že 28 let z družino počitnikuje v spokoju neokrnjene narave in brez elektrike.

Priznanje moja zdravnica 2012 jo je izredno presenetilo. "Morda mi prav zdaj, ko sem pred upokojitvijo, pomeni toliko več. To je res lepa zahvala za delo, ki od tebe zahteva veliko truda, naporov in prilagajanja, včasih pa tudi preseganje mej možnega. Vsekakor pa to ni samo priznanje mojemu delu, temveč celotni ekipi ambulante. V tem času, ko je tako malo dobrih novic, je to ena lepših rožic, ki je zacvetela to pomlad," sklene dr. Bulc.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki