Hermina Šteh: Pravi zdravnik mora spoštovati ljudi

Hermina Šteh
Hermina Šteh

Popotnica akciji Moj zdravnik 2012

Poznam Vivino akcijo Moj zdravnik in sem tudi že glasovala za svojega osebnega zdravnika. Najbrž bom zanj glasovala tudi letos, tako kot vsako leto.

Moj odnos z osebnim zdravnikom je super. Z njim se lahko pogovorim o vsem, na vsa svoja vprašanja tudi dobim odgovor. To velja za osebnega zdravnika, a tudi za diabetologe, ki sem jih letos obiskovala – to so fantastični zdravniki, vse so mi razložili. Zdi se mi, da je takih zdravnikov malo.

Dober odnos z zdravnikom je nadvse pomemben. Če imaš dober odnos z zdravnikom, si ob odhodu iz ambulante potolažen, obisk pri njem ti da nov polet, nov zagon. Če pa odnos ni tak, je vse čisto drugače. Ne vem, kako vzpostaviti tak pravi odnos, pojma nimam, zakaj imam dober odnos z zdravniki, verjetno zato, ker so dobri ljudje, ker so šli študirat medicino zato, da bi pomagali ljudem. Pravi zdravnik mora vzpostaviti pristen odnos s pacientom, to mora narediti iz spoštovanja do drugih, ljudi mora spoštovati. Kot bolnik pa moraš vzpostaviti prav tak odnos do zdravnika. Bodimo realni, Slovenci imamo bolj slab odnos do svojega zdravja. Dokler smo zdravi, ne vemo, kaj imamo, ko pa zbolimo, se začnemo obnašati drugače. Kar je res, je res.

Zdravniki so ljudje kot mi, tudi oni imajo dobre in slabe dneve. Sama vedno naletim na takega, ki ima dober dan. Na vse je treba gledati pozitivno, ne samo negativno, negativnih stvari je že tako dovolj. To je odvisno tudi od človeka: če na vse gledaš črnogledo, če vidiš samo črno, ne moreš videti belega. Če na stvari gledaš s svetlejše plati, je vse veliko bolje, kajne?