Dr. Bogdan Ambrožič, dr. med., specialist ortoped, o prejemu priznanja Moj specialist 2019

  • četrtek, 12. december 2019
Dr. Bogdan Ambrožič, dr. med., specialist ortoped, Moj specialist 2019
Dr. Bogdan Ambrožič, dr. med., specialist ortoped, Moj specialist 2019 (Foto: Jure Makovec)

Priznanje bolnikov si štejem v veliko čast in hkrati potrditev, da je moj strokovni in tudi človeški odnos do bolnikov pravilen in da jim s svojim znanjem lahko pomagam. Zavedati se moramo, da smo zdravniki zaradi bolnikov, ne obrnjeno, in da na koncu vedno največ velja mnenje bolnika.

Podelitev priznanja sem doživljal z velikim veseljem in hkrati tudi presenečenjem, predvsem zato, ker je bil na slovesni podelitvi navzoč tudi sam politični vrh Republike Slovenije. Takrat sem se zavedel pomembnosti dogodka. Pohvale in čestitke družine, prijateljev, sodelavcev in predvsem bolnikov so kar deževale. Hkrati je bila to nagrada za dolgoletno delo, trud in izobraževanje, doma in v tujini, odrekanje družine, ki mi je vedno stala ob strani.

V svoji ambulanti imam plaketo na vidnem mestu in mi pomeni tudi veliko odgovornost in spodbudo za naprej. Za bolnika so pomembne tudi druge stvari, ne samo strokovni nasvet. Pomembni so topla beseda, beseda tolažbe in vlivanja upanja ter da smo bolniku vedno v oporo in pomoč in ga nikoli ne prepustimo samemu sebi.

Menim, da je akcija Moj zdravnik zelo koristna, saj bolnikom omogoča, da po svoji presoji ocenjujejo in nagradijo zdravnike. Druge možnosti tudi nimajo, zato njihovo glasovanje pomeni tudi javno oceno delovanja zdravnikov, in to zelo odmevno.

Naj se dotaknem še razmer v zdravstvu. Zdravstvena oskrba in tudi dostopnost do zdravljenja sta na zelo visoki ravni, glavna težava pa so čakalne dobe in financiranje zdravstvenih storitev. Menim, da je za bolnika pomembna hitra in kakovostna oskrba ne glede na to, kje se opravi, v javnem ali zasebnem sektorju. Zato bi morali vzpostaviti sistem, kjer bi lahko bolnik izbiral izvajalca, plačnik storitve pa bi temu sledil. Pomembno pa bo seveda opredeliti »košarico storitev« in v redni sistem vpeljati tudi različna nadstandardna zavarovanja ter tako omogočiti konkurenco. Seveda pa bi se morala ob tem meriti in nadzorovati tudi kakovost zdravstvenih storitev. V razvitih evropskih državah je to že uveljavljeno in takšne spremembe bi bile za naše bolnike dobrodošle.

KDO BO MOJ ZDRAVNIK 2020? GLASUJTE ZANJ >>> GLASOVNICA


Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki