Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Moj onkolog 2017: Dr. Erik Brecelj, dr. med., spec. splošne in abdominalne kirurgije

 Moj onkolog 2017: Dr. Erik Brecelj, dr. med., spec. splošne in abdominalne kirurgije
Moj onkolog 2017: Dr. Erik Brecelj, dr. med., spec. splošne in abdominalne kirurgije (Foto: Matic Bajželj)

"Vsi se trudimo, vsi zelo veliko delamo in dajemo od sebe vse. To želim zelo poudariti, saj zaradi moje medijske izpostavljenosti marsikdo napačno misli, da sem samo jaz zagnan in mi je mar za bolnike."

Preden se je ustalil na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, je, kot pravi, »jadral« po kar nekaj klinikah. Začel je povsem lokalpatriotsko v šempetrski bolnišnici, a si je kmalu premislil in odšel v Ljubljano. Marsikaj ga je zanimalo v medicini in dobil je več vabil, med drugim tudi na gastroenterološko kliniko, a ga je vedno znova vleklo v kirurgijo, saj ga zanima tehnika, pa tudi ročno delo in spretnosti so mu zelo blizu. Med ortopedijo in onkologijo je izbral slednjo in nikakor mu ni žal.

Ni prostora za soliste

Onkologija je po njegovem mnenju ena bolj zanimivih strok v medicini, predvsem pa je zelo multidisciplinarna. V njej ni prostora za soliste, pravi. Je izrazito timsko naravnana in za kar najboljši izid zdravljenja je potrebno zelo usklajeno delo ne le kirurgov, temveč tudi intenzivistov anesteziologov, medicinskih sester, internističnih onkologov, radioterapevtov, radiologov, kliničnih dietetikov …


Zdravniki nismo bogovi

Svoje delo ima zelo rad, ves čas pa se še kako dobro zaveda, da se nenehno bori proti naravi, ko zelo težke in pogosto tudi na smrt obsojene bolnike skuša iztrgati iz rok bolezni in jim vsaj podaljšati življenje, če jih že rešiti ne more. Čeprav, poudari, je beseda rešiti v tem kontekstu po njegovem mnenju absolutno neprimerna. »Kako sploh lahko kdo reče, da je rešil bolnika. Zdravniki nismo bogovi. Delamo z živimi bitji in nikoli ne moremo biti prepričani, da smo ravno mi rešili tega človeka. Kako lahko vemo, kaj bi se sicer zgodilo z njim.« Kadar bolnik dobro prestane operativni poseg, gre domov brez posledic in živi še dolgo, ker je bolezen v mirovanju, je to zelo lep in mogočen občutek. Vsekakor pa je vselej uravnotežen s trenutki, ko se kot zdravnik in človek soočiš s svojimi omejitvami, ko lahko pomagaš do neke točke, naprej pa ne več, ker je tvoje znanje omejeno, ker medicina danes še vedno ni vsemogočna, pravi. Še zlasti tovrstne omejitve težko padejo, kadar skuša pomagati mlademu človeku, a se ne izide po željah.

Vsi dajemo vse od sebe

Zaradi svoje javne izpostavljenosti in jasno oblikovanih stališč si je v javnosti pridobil velik ugled, podobno je tudi med njegovimi bolniki. Ob tem pripomni, da je njegov odnos do bolnikov povsem enak tistemu, ki ga imajo do bolnikov njegovi kolegi. »Vsi se trudimo, vsi zelo veliko delamo in dajemo od sebe vse. To želim zelo poudariti, saj zaradi moje medijske izpostavljenosti marsikdo napačno misli, da sem samo jaz zagnan in mi je mar za bolnike. Tako razmišljanje ni korektno do mojih kolegov, ki se ne izpostavljajo. Ponavljam, vsi se trudimo za svoje bolnike!« je jasen dr. Brecelj.


Narava ga pomirja

Četudi je prav zaradi svojega medijskega neredko ostrega mnenja imel tudi neprijetnosti, ima svojo službo nadvse rad in svoje izbire nikoli ni obžaloval. »Imel sem zelo veliko srečo, da sem na svoji poklicni poti srečal ljudi, od katerih sem se veliko naučil. To je velik privilegij.« Privilegij so tudi redke proste ure, ko se lahko posveti tudi drugim stvarem. »Časa povsem zase imam malo, tistega, kar mi ga ostane, pa najraje izkoristim za poslušanje glasbe in v tem letnem času tudi za kopanje na vrtu. Narava me pomirja in mi pomeni primeren kontrast delu, ki ga opravljam v službi. Tam se ves čas borim proti njej, doma pa prav iz nje, narave, črpam moč.«

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

moj zdravnik 2017 , moj onkolog

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.