Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Moja zdravnica 2017: Ivica Flis Smaka, dr. med., spec. fizikalne in regenerativne medicine

Moja zdravnica 2017: Ivica Flis Smaka, dr. med., spec. fizikalne in regenerativne medicine
Moja zdravnica 2017: Ivica Flis Smaka, dr. med., spec. fizikalne in regenerativne medicine (Foto: Grega Žunič)

Pri Ivici Flis Smaka se je ljubezen do medicine rodila iz bolečine ob izgubi mame, dokončno pa jo je za ta poklic navdušil brat Vojko, kirurg, ki ga neizmerno ceni. Ker se ni uspela prebiti med travmatologe, je izbrala rehabilitacijsko medicino, ki je tesno povezana s kirurgijo.
Njeno delo ves čas zaznamuje nenehno izobraževanje, tudi iz dopolnilnih metod zdravljenja in terapij, kot so akupunktura, kitajska tradicionalna medicina, shiatsu, wellness, anti-aging ...»Ljudje smo po sestavi enaki, funkcioniramo pa zelo različno. Prav ta različnost nas dela edinstvene, zato vsak bolnik potrebuje poseben pristop in terapijo, ki mu najbolj ustreza,« verjame Mariborčanka in doda, da je v svetu (čez mejo) prednost, če znaš več in znaš sam s svojimi pristopi pomagati bolniku.

»Naša medicina je tehnično dobvršena in se nenehno nadgrajuje v vseh diagnostičnih postopkih, kar je izvrstno. Žal so vzporedno postopke začeli normirati in so ti sedaj strogo razparcelirani, kar je popoln nesmisel, saj bolnik prihaja k zdravniku (na srečo) še v enem kosu in ga je potrebno obravnavati kot celoto. V tem pogledu so vse tradicionalne medicine v prednosti, bolnika namreč obravnavajo holistično.«

Dobrega zdravnika poleg znanja oblikujejo tudi iskrenost, lojalnost, strpnost, potrpežljivost, primerna mera skromnosti, predvsem pa človečnost. Ob tem pa še doda, sa je medicina le servis, ki nam lahko pomaga le, če smo tudi sami pripravljeni aktivno pristopiti in kaj spremeniti v svojih navadah in aktivnostih. »Za zdravje lahko in moramo največ storiti sami, bolezen je resno opozorilo, da grešimo in nismo na pravi poti.« Z radostjo in ljubeznijo spremlja odraščanje svojega Mihe, ravnovesje in energijo pa ji vračajo sprehodi ob Dravi, kolesarjenje, meditacija, glasba in knjige.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

moj zdravnik 2017

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.