Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Moj zdravnik 2016: Marjan Berginc, dr. med., spec. družinske medicine

Marjan Berginc, dr. med., spec. družinske medicine, Moj zdravnik 2016
Marjan Berginc, dr. med., spec. družinske medicine, Moj zdravnik 2016

Marjan Berginc, dr. med., spec. družinske medicine, je bil rojen v delavski družini, v kateri je bilo šest otrok. Od malega je želel za seboj pustiti sledi, delati dobro in biti ob tem sam zadovoljen, zato je postal zdravnik, čeprav je po srcu matematik.
Po specializaciji družinske medicine je bil direktor zdravstvenega doma Slovenske Konjice, deveto leto pa je zasebnik. Skrbi za skoraj 2.000 pacientov, od najmlajših do najstarejših. Dela tudi v službi nujne medicinske pomoči in je mentor mladim zdravnikom.

»Delati strokovno je osnova oziroma pogoj, sčasoma in izkušnjami spoznaš še druge dimenzije, zlasti človečnost. Začneš imeti rad ljudi, mogoče bolj kot prej. Mislim, da to najbolj doživiš prav na terenu kot družinski zdravnik,« pravi letošnji Moj zdravnik in dodaja, da bolniki iščejo prijazne zdravnike, takšne, ki jim verjamejo. Zaupanje je temelj zdravljenja in zdravja. Ustvariš ga tako, da ga najprej daš. Ko nekdo stopi v njegovo ambulanto, se zelo hitro, največ v dveh minutah, uglasi na njegovo valovno dolžino. Zdravnik v manjšem kraju spremlja in varuje življenje od rojstva do smrti. Na tej poti je veliko lepega in veliko hudega, kot je življenje samo. Ne glede na težavo, je vedno pomembno, da najde pravo, lepo besedo. Ne gre samo za to, da prepisuješ zdravila.

Najlepši so dobri dogodki, ki jih uspešno rešiš. Ko denimo nekoga z zastojem srca uspeš spraviti k sebi in naslednjič v ambulanti sedi nasproti tebi, brez besed, z zahvalo v očeh. Pa sploh ni nujno, da gre za tako velike stvari. Že zahvala, pogled, zadovoljen pacient te kot človeka napolnijo in dajo novo energijo.

Čas zunaj ambulante najraje preživlja doma, kjer zlasti veliko bere, da ohranja strokovno svežino. Prijateljica Eva ga je navdušila nad jahanjem, z dvema čivavama pa se večkrat na teden odpravijo na bližnji hrib. Kondicijo nabira tudi na kolesu in raziskuje ceste, ki gredo kdaj gor, pa kdaj dol. Kot samo življenje, ki nikoli ne gre samo naravnost.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

moj zdravnik 2016 , marjan berginc

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.