Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Prijateljstvo v postmodernem času


(stran 2 od 2)


Sposobnost za pridobivanje prijateljev in dolgoletno ohranjanje prijateljstev je zelo pomembna lastnost. Čeprav vse več raziskav kaže, da so stabilni in čvrsti prijateljski odnosi zelo pomembni tako za duševno kot tudi za telesno zdravje, sodobni življenjski slog povzroča, da mnogi "nimajo časa" za prijatelje.

Če so ljudje revni in težko živijo, je medsebojna solidarnost nadvse pomembna, saj jim pomaga preživeti. V takšnih življenjskih okoliščinah je skupina zelo pomembna, prav tako povezave z drugimi posamezniki. Ljudje negujejo sorodstvene vezi, krepijo posebne vezi, kot je botrstvo, negujejo pa tudi prijateljstva. Zgodovinsko gledano je prijateljska vez nastala na temelju sorodstvene vezi. Številne kulture poznajo obred "bratenja", pri katerim si posameznika pomešata svojo kri, s čimer vez, ki ni krvna, na simbolni ravni naredita za krvno.

Ko ljudje postanejo premožnejši, manj potrebujejo druge, zato povečujejo medsebojne razdalje ter se odtujujejo tako od prijateljev kot tudi sorodnikov. V takšnih razmerah se spremeni narava prijateljstva: prijateljstvo je povezano predvsem z zabavo in preživljanjem prostega časa. Zato je sodobno prijateljstvo pogosto maska, ki prikriva zadovoljevanje sebičnih interesov. Ko druga oseba ni več koristna, se ljudje od nje oddaljijo.

Ivo Andrić je nekoč pripomnil, da se pravo prijateljstvo oblikuje v otroštvu, med vojno in v ujetništvu. Trdno prijateljstvo, najboljši prijatelji in prijateljice so nekaj, kar v sodobnem življenju pogosto pripada mladosti. Ko mladi ljudje vstopijo v partnerske odnose, se med prijatelji in partnerji vzpostavi nekakšen tekmovalen odnos. Če se partnerski odnos razvija v smeri ustvarjanja družine, je čustveno zrelo nameniti prednost partnerju. Ljudje, ki tega ne naredijo, čeprav imajo družino, veljajo za malce infantilne.

Tudi zato lahko rečemo, da so družbeni vplivi pripeljali do nekakšne inflacije prijateljstva. Zaradi vsega tega bi moral vsak posameznik znova premisliti in na novo ovrednotiti svoje prijateljske odnose. Če z njihovim številom ali kakovostjo ni zadovoljen, to pomeni, da jih ni dovolj negoval. Seveda pa za vnovično obuditev prijateljstva nikoli ni prepozno.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd