Smisel življenja je ležanje na plaži

Viki Grošelj
Viki Grošelj (Foto: Diana Anđelič)

Kolumna

O sebi lahko trdim, da živim dokaj dinamično življenje. Veliko potujem, se gibam ter sem velik zagovornik športa in rekreacije. Vsaj štirinajst dni na leto službeno preživim na morju z otroki v šoli v naravi, še enkrat toliko pa s svojo družino. Morje imam rad.

Zadnja leta opažam, da se hlastav življenjski slog vse bolj prenaša tudi na dopust. Na morju je treba početi čimveč stvari, imeti čimveč pripomočkov za koristno izrabljanje prostega časa in prav vsak trenutek izkoristiti za to, da nekaj počneš, se z nečim ukvarjaš … da lahko po dopustu znancem pripoveduješ, kaj vse si počel. Večkrat sem opazil, da je koga kar sram priznati, da je na morju samo plaval in poležaval na plaži. Kot da bi se bal, da s svojim »plebejskim« ravnanjem ni »in«. Kot da s svojim preprostim dopustovanjem sogovornikom, obsedenim z veslanjem, jadranjem, kajtanjem (zvrst deskanja, pri kateri te majhno padalo ob močnem vetru za nekaj časa dvigne v zrak), deskanjem, potapljanjem, vodnim smučanjem in drvenjem z vodnimi skuterji, ne seže niti do kolen.

Vse lepo in prav. Naj vsakdo počne, kar se mu zahoče, če s tem ne ogroža drugih. S tem imam v mislih predvsem voznike motornih čolnov in vodnih skuterjev, katerih korajža je premo sorazmerna z bližino obale. Bliže ko so ji, hitreje drvijo s svojimi plovili ter nevarno ogrožajo kopalce, če neznosnega hrupa, ki ga povzročajo, niti ne omenjam.

Že dolgo tega sem prišel do spoznanja, da mi morje največ pomeni in mi tudi največ da, če na obali najdem kolikor toliko miren prostor, kjer lahko ležim, berem, razmišljam in če se mi ljubi, tudi kaj napišem. Ko mi je dovolj vroče, pa grem malo plavat. Večerni sprehod ob obali, morda jutranji tek ali plavanje, če se mi zahoče, če se mi ne, pa pač ne – in to je to. Ob tako modnih programih animacije za goste me zgrabita panika in malodušje, čeprav vem, da mi hočejo le dobro in simpatiziram z vsemi, ki se udeležujejo takih animacij. V zvezi s počitnicami ob morju sem popoln povprečnež in zapečkar, povrhu pa še nemoderen. V ležanju na plaži, ki obsega branje dobre knjige in občasno namakanje v slani vodi, vidim svoj idealen dopust ob morju in doslej se mi še ni primerilo kaj boljšega in bolj sproščujočega.

Seveda je lahko morje za človeka enako izjemen izziv kot visoke gore, puščave ali drugi težko dostopni predeli našega planeta. Odkrito občudujem samotne veslače, jadralce in potapljače, ki na morju in v njem preizkušajo skrajne meje svojih sposobnosti. Menim celo, da je morje s svojimi neraziskanimi globinami eden od zadnjih velikih izzivov za modernega, raziskujočega človeka. Toda nekaj je treba pustiti generacijam, ki prihajajo za nami. Zavedajmo se, da je raziskovanje in spoznavanje sveta okrog nas eden od najglobljih smislov našega življenja.

Kar zadeva moj odnos do morja, ga najbolje ponazarja ena od slovenskih popevk, katere besedilo gre nekako takole: »Smisel življenja je ležanje na plaži, z možgani na off in čivavo na straži …«

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki