Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Ščurek, Google in čustva

Vesna Žunič
Vesna Žunič (Foto: Grega Žunič)

Uvodnik - Viva, revija za boljše življenje, september 2015

Od nikoder se je v kavarni vzel ščurek in pristal na gospe, ki je skočila v zrak, krilila od strahu in kričala. Njen odziv je bil nalezljiv, saj je celotno omizje zajela panika; ščurek se je znašel na gostji pri sosednji mizi in zgodba se je ponovila. V splošni zmedi je ščurek pristal na natakarju. Ta je mirno stal in opazoval ščurka na svoji srajci. Ko je začutil pravi trenutek, ga je prijel in vrgel iz restavracije. Ob srkanju kave je dogajanje spremljal Sundar Pichai, novi vodja velikega Googla, ki mu je situacija zbudila možganski radar. Začel se je spraševati, ali je ščurek res kriv za njihovo brezglavo obnašanje?
Nato se mu je posvetilo, da ni bil kriv ščurek, temveč nezmožnost ljudi, da bi obvladali neprijetnost. Razmišljal je naprej in spoznal, da ni kričanje njegovega očeta, šefa ali žene tisto, kar ga moti, ampak njegova nezmožnost, da bi obvladal neprijetnost, ki mu ga kričanje povzroča. Ni prometni zamašek tisto, kar ga moti, temveč njegova nezmožnost, da bi obvladal neprijetnost, ki mu jo je zamašek povzročil. Bolj kot sam problem je njegovo odzivanje na problem tisto, ki povzroča kaos v njegovem življenju.

Iz zgodbe, s katero je Pichai nagovoril študente na eni od ameriških univerz, se je sam, kot pravi, ogromno naučil: v življenju se ne smemo odzivati nagonsko, temveč vedno razumsko. Ženska v kavarni se je odzvala, natakar je ravnal premišljeno. Čudovit način za razumevanje življenja. Človek ni srečen zato, ker je v njegovem v življenju vse v redu, temveč zato, ker je njegov odnos do vsega v življenju v redu.

Ta poučna zgodba in še mnoge druge potrjujejo, da smo dejavni igralci v vsem, kar se nam v življenju dogaja. Prav z izbiro, kako se bomo na življenjske razmere odzivali, določamo svojo življenjsko pot, svoj način bivanja, kakovost življenja … In prav zato je še kako pomembno, da smo pozorni na vse svoje misli in čustva, ki valovijo skozi nas, kajti mi smo tisti, ki jim odmerjamo pozornost, s čimer jim seveda dajemo tudi tisto pravo moč, s katero potem vplivajo na vse naše ravnanje. Tudi sodobna nevrološka odkritja potrjujejo, da so naša doživljanja plod nevronskih povezav med celicami in samo sami se odločamo, katere nevronske mreže želimo vzgajati in katerih bi se radi znebili.

Iz brezglavega divjanja skozi življenje se res ne more izcimiti nič drugega, kot le dodatna zmeda v nas in izven nas. Da, današnja družba je urejena izzivalno in tekmovalno. Naj to ne bo naš izgovor, kajti hitrost prazni duha. Tudi sredi vsakdanje zmede in divjega ritma življenja se kdaj pa kdaj prestavimo v stanje spokojnosti, čutenja brezčasnega toka energije in notranjega miru. Izbira je samo naša. S ščurkom ali brez!

Viva, revija za boljše življenje, september 2015, številka 262

Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.