Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Najpogostejša obolenja in poškodbe kolena


(stran 6 od 6)Zdravljenje

Že razvito, manifestno artrozo najprej zdravimo konservativno, in sicer z zdravili in s fizikalno terapijo.

Fizikalna terapija: s tovrstnim zdravljenjem skušamo zmanjšati vnetje v predelu okvarjenega kolenskega sklepa, z vajami za razgibavanje in krepitev stegenske štiriglave mišice pa poskušamo zmanjšati skrčenost kolenskega sklepa, saj brez popolne iztegnitve normalno delovanje kolenskega sklepa ni možno.


Pomembna je tudi razbremenitev sklepa: predpišemo bergle, svetujemo zmanjšanje telesne teže in primerno zaposlitev. Kljub vsemu bolnikom, predvsem mlajšim, svetujemo, naj se v skladu z možnostmi ukvarjajo z rekreativnim športom (previdno kolesarjenje, plavanje).

Operacije: razdelimo jih v dve skupini.
1.) z zgodnjimi operacijami, s katerimi preprečujemo napredovanje bolezni, artroze žal ne moremo pozdraviti, lahko pa omilimo težave oziroma upočasnimo napredovanje bolezni. V to skupino spadajo korektivne osteotomije (Slika 2), ki so uspešne predvsem pri zdravljenju artroze na notranji strani kolenskega sklepa pri mlajših bolnikih. Običajno nam s takšno operacijo uspe za nekaj let odložiti zamenjavo kolenskega sklepa z umetnim.

2.) operacije, s katerimi okvarjeni notranji del kolenskega sklepa nadomestimo z umetnim (sankasta kolenska endoproteza - Slika 3a), pri razširjeni, generalizirani artrozi kolenskega sklepa pa ves kolenski sklep nadomestimo z umetnim (totalna kolenska endoproteza - Slika 4b).


Previdno
V primerjavi s stanjem izpred tridesetih let danes ugotavljamo, da je življenjska doba totalnih kolenskih endoprotez daljša od življenjske doba kolčnih endoprotez. Bolnikom s kolensko endoprotezo dovolimo opravljati občičajne življenjske dejavnosti, pri dejavnejših osebah je dopustna tudi lažja športna dejavnost (kolesarjenje, plavanje, lažji tek po ravni podlagi, smučanje, tek na smučeh). Naj sklenemo z ugotovitvijo, da sodobna endoprotetika bolniku z artrozo kolena pomaga do vrnitve k dokaj normalnemu opravljanju življenjskih dejavnosti.

PodčrtanoIksaste in oksaste noge pri otrocih in mladini niso samo lepotna napaka. Brez zdravljenja lahko pozneje povzročiti artrozo.

Najpogostejši vzroki sekundarnih artroz kolena so:

Statični dejavniki:
  •  iksaste in oksaste noge,
  •  poškodbe meniskusov (zlasti zunanjega) in kolenskih vezi ter stanja po operativni odstranitvi meniskusov,- prevelika telesna teža.
Drugi vzroki:
  • različna kronična vnetja (revmatoidni artritis, protin ...),
  • stanja po bakterijskem vnetju kolenskega sklepa,
  • aseptično odmiranje kosti,
  • okvare sklepov po poškodbah (denimo slabo uravnan zlom v kolenu),
  • pomenopavzalna artroza pri ženskah (najpogostejša je na notranji strani kolenskega sklepa).Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd