Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Najpogostejša obolenja in poškodbe kolena


(stran 2 od 6)Nazaj upognjeno koleno

Simptomi:
Bolnik z nazaj upognjenim kolenom lahko kolena pretirano iztegne. Vzroki so enaki kot pri iksastih in oksastih kolenih. Najpogosteje ga zasledimo v primeru oslabitve četveroglave mišice, denimo po otroški paralizi. Bolnik namreč z upognjenostjo kolena navzaj obdrži trdnost, ki jo potrebuje pri hoji. Pri tem so vezi in sklepna ovojnica preveč ohlapne. Pri nazaj upognjenem kolenu se golenična ploskev nagne naprej. Naprej nagnjena golenična ploskev pa je lahko tudi temeljni vzrok za nazaj upognjeno koleno in največkrat nastane po zlomih ter vnetjih ali zaradi motenj rasti končave.

Zdravljenje:

Pri otrocih napredovanje bolezni preprečimo z opornicami, ki onemogočajo pretirano iztegnitev kolena, pozneje pa bolezen zdravimo operativno.

Vnetja kolena

Simptomi:

Akutno vnetje kolena (gonitis acuta) je navadno bakterijske narave. Nastane zaradi neposredne lokalne okužbe kolena (poškodba, okužba ...), zaradi širjenja okužbe iz sosednjih žarišč (denimo zaradi osteomielitisa) ali zaradi širjenja okužbe po krvi iz oddaljenih žarišč (pri gnojni angini, vnetju srednjega ušesa, pljučnici ...).
Pri vnetju kolena naglo nastane oteklina z izlivom, ki jo spremlja huda bolečina, koleno je skrčeno, v upognjenem položaju, telesna temperatura je visoka, sedimentacija krvi je visoka. Koža na vnetem kolenu je topla, rdeča, napeta in se sveti. Tekočina, ki jo dobimo pri punkciji kolena, je motna in gnojna. Včasih gnoj prodre navzven, tako da nastane gnojni vod (fisula). Takšno vnetje se pogosto zazdravi s koščeno zatrditvijo kolena (ankiloza), vedno pa nastane manko v hrustancu, ki ga spremljata zlepljenje mehkih tkiv in zmanjšana gibljivost kolena.

Zdravljenje:

Če je organizem odporen in če vnetje zdravimo z antibiotiki, se lahko iz akutnega sprevrže v kronično. Pri zdravljenju je potrebno mirovanje v opornici, vse dokler vnetje ne mine. Izliv v kolenu odstranimo s punkcijo. Antibiotike dajemo krajevno v sklep in splošno. Koleno je treba večkrat odpreti, v zadnjem času pa se pogosteje odločimo za artroskopsko iziranje.
Pri revmatoidnem vnetju kolena pa je treba, če vnetje ne popusti, odstraniti notranjo ovojnico kolena (totalna sinoviektomija).

Zmehčanje pogačičnega hrustanca

Simptomi:

Pri tem obolenju gre za degeneracijo hrustanca pogačice. Bolezen se navadno začne po petnajstem letu starosti. Z leti obolevnost raste, tako da ima pri tridesetih letih kar polovica ljudi večje ali manjše degenerativne spremembe na pogačici, vendar se le redki tega tudi zavedajo. Bolezen je pogostejša, kot velja, saj poteka tiho, pozneje pa se pri nekaterih bolnikih sprevrže v vnetje sklepnih sestavin in kosti v pogačično-stegneničnem sklepu.

Bolezen se navadno začne na spodnji strani pogačice. Zaradi sprememb v kemični zgradbi hrustanca, do katerih pride iz neznanih vzrokov, se hrustanec zadebeli in izgubi lesk. Spremembe se počasi širijo na zunanjo stran, dokler ni prizadeta vsa pogačica. Vzroka bolezni ne poznamo, vemo pa, da gre lahko za posledico večkratnih poškodb, nepravilnosti položaja pogačice ali stegnenice ali pa za moteno presnovo hrustanca. Simptomi in znaki so odvisni od faze bolezni. Bolezen se pri obeh spolih začenja okrog petnajstega leta, in sicer z zbadajočimi bolečinami, za katere je težko določiti, od kod natanko izvirajo. Bolečina je hujša pri počitku, če ima bolnik skrčena kolena, denimo v kinu ali gledališču. Pogostejša je pri telovadbi ali teku. Koleno je včasih rahlo oteklo, sklepna ovojnica pa ni zadebeljena. Gibljivost kolena je normalna, vezi so čvrste, znakov, ki bi kazali na okvaro sklepnega polmeseca, ni. Če je bolezen hujša in traja dalj časa, opazimo zmanjševanje obsega četveroglave mišice. Ovojnica okrog pogačice je rahlo občutljiva. Če ni niti otekline niti izginevanja četveroglave mišice, je edini znak občutljivost spodnjega dela pogačice na pritisk. Ko bolezen napreduje in se razvija, se lahko pojavita preskok v kolenu in zagozditev sklepa, tako kot pri okvari sklepne ploščice. Včasih se namreč odlomijo koščki hrustanca in postanejo prosta telesa, ki jih pri rentgenski preiskavi sprva ne vidimo. Včasih se pri ugotavljanju bolezni tudi zmotimo, saj se ti simptomi prvič pojavijo po poškodbi. Rentgenska slika nam pri prepoznavanju te bolezni ne pomaga kaj prida; pomembna je le zato, ker z njeno pomočjo lahko izključimo druge možne bolezni.

Zdravljeje:

Še vedno ni jasno, kakšno zdravljenje je najprimernejše v primeru zmehčanja pogačičnega hrustanca. Velja, da naj bo zdravljenje predvsem konservativno, čeprav je težko reči, v kolikšni meri pomaga, saj se bolezen večinoma pozdravi sama od sebe, zlasti če ne gre za hudo obliko. Operacije prihranimo za primere, ki se upirajo dolgotrajnemu konservativnemu zdravljenju.S konservativnim zdravljenjem omogočimo zmehčanemu hrustancu dovolj počitka in hkrati ohranimo napetost mišic. Bolnik naj se izogiba športu in napornim vajam, vendar naj ne leži v postelji. Obsevanje z ultrakratkimi valovi pospeši krvni obtok. bolnik naj nosi mavec samo v akutni fazi, in še to le krajši čas. Bolnik naj ves dan statično vadi četveroglavo mišico, pozneje pa so potrebne vaje za te mišice v razbremenjenem položaju. Pri mladih ljudeh ne priporočamo, vbrizgavanja kortizona v sklep, marveč vbrizgavanje hialuronske kisline (Hyalgan). Šele po dolgotrajnem neuspešnem konservativnem zdravljenju pride v poštev operacija.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd