(Foto: Dreamstime)

Da se hrbtenica vrne na pravo pot

Skolioza je že dolgo znana deformacija hrbtenice in telesa, vendar še vedno ne poznamo vzroka za njen nastanek, zaradi česar zdravljenje ne more biti vzročno, marveč simptomatsko.

To pomeni, da skušamo vplivati na skoliozo in pri tem:
1. preprečiti večanje krivine,
2. ohraniti ravnotežje hrbtenice in
3. izboljšati bolnikov videz.

Če naj to dosežemo, so nam na voljo neoperativno zdravljenje in različni operativni posegi.


Razvoj

Neoperativno zdravljenje ima dolgo zgodovino: že v 16. stoletju so poskušali z nategovanjem in s pritiski zravnati krivino. V tridesetih letih 20. stoletja so s posebnim programom fizioterapije skušali uravnotežiti mišice na obeh straneh hrbtenice in tako vplivati na krivino; krivina se je resda zmehčala in tudi nekoliko zmanjšala, toda te izravnave ni bilo mogoče trajno ohraniti. To nalogo so prevzeli stezniki.

Fizioterapevtsko zdravljenje je bilo zelo razširjeno, dokler ni medicina toliko napredovala, da so postali operativni posegi manj tvegani. Operacij je bilo vse več in bile so čedalje uspešnejše. S tem so zapostavili neoperativno zdravljenje, češ da tako ali tako ni dovolj uspešno. V anglosaških deželah to mnenje prevladuje še zdaj in številni zdravniki operaterji so se odločili, da brez zdravljenja počakajo, ali se bo krivina tako zelo povečala, da jo bo treba operirati.

V nasprotju s tem se je v Evropi ohranila tradicija zdravljenja s fizioterapijo in stezniki. Na pobudo zdravnikov, prepričanih, da ima tovrstno zdravljenje svoje mesto, in staršev, ki ne pristajajo na filozofijo "počakaj in poglej", je bilo leta 2003 ustanovljeno Mednarodno združenje za ortopedsko in rehabilitacijsko zdravljenje skolioze (SOSORT). Med njegovimi člani so fiziatri in kirurgi, ki menijo, da je neoperativno zdravljenje primerna metoda pri krivinah, manjših od 50 stopinj po Cobbu pri juvenilni in zgodnji adolescentni skoliozi.


NEOPERATIVNO ZDRAVLJENJE

Sestavljajo ga vse tri prvine: redni pregledi, fizioterapija in steznik.

Merila za neoperativno zdravljenje:  
1. Starost otroka ne sme presegati deset ali enajst let.
2. Rast hrbtenice mora trajati še najmanj dve leti.
3. Primarna krivina znaša od 20 do 40 stopinj po Cobbu.
4. Dokumentirano poslabšanje po rednih pregledih na šest mesecev.

Fizioterapija …
… je dandanes zelo intenzivna in jo je treba začeti izvajati takoj, ko zdravnik ugotovi, da gre za skoliozo. Otrok mora vaje izvajati vsaj 30 minut na dan. Z njimi skušamo korigirati nesimetrično držo in doseči, da bo ohranil pravilno držo tudi pri dnevnih dejavnostih. Otroka je treba naučiti, da ob pomoči dela mišic dejavno popravlja krivino. To so zelo težke naloge, zato je potrebno kar nekaj učenja pod vodstvom predanih fizioterapevtov

Ortoze ali stezniki
Ne glede na vzrok za nastanek skolioze se ta kaže v obliki biomehaničnih sprememb hrbtenice. Hrbtenico sestavlja glavna krivina, nad in pod njo pa sta še dve kompenzatorni krivini, ki ohranjata hrbtenico v ravnotežju, v nasprotnem primeru pa se težiščnica pomakne desno ali levo od linije, ki zadnje vratno vretence povezuje s križnico.

Steznik deluje na osnovi pritiska na vrh glavne krivine. Pri tem pušča dovolj prostora, da se lahko umakne in se tako poravna. Za uravnoteženje sta potrebna še dva protipritiska nad in pod glavno krivino. S tem skušamo doseči derotacijo, defleksijo in uravnoteženje krivine. Stezniki segajo od medenice, ki jo objamejo, do pazduhe. Če naj je steznik učinkovit, se mora otrok v njem pritiskom umikati tako kot pri fizioterapevtskih vajah. Steznik mora nositi vsaj 18 ur na dan, še bolje je, če ga ima na sebi 23 ur.

Steznikov je več vrst, vsi (bostonski, lyonski, charlston, cheaneau in cheaneau-rigo) pa delujejo na osnovi istega načela. Steznik je izdelan za vsakega otroka posebej. Pri mlajših otrocih lahko pričakujemo rahlo izboljšanje, pri večjih pa smo zadovoljni, če poslabšanje zgolj zaustavimo. Zdravljenje je končano, ko se rast povsem ustavi, kar preverimo na RTG-sliki.

Če je hrbtenica uravnotežena in krivina ne presega 30 stopinj, se v prihodnosti ne bo povečevala in pacient ne bo imel težav. Če pa krivina znaša 40 stopinj, sta njeno nadaljnje povečanje in zdravljenje odvisna od tipa krivine. Če krivina preseže 50 stopinj po Cobbu, je priporočljiv operativni poseg.
Članek se nadaljuje »


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki