Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Plosko stopalo


(stran 2 od 2)Gibljivo in trdo

O ploskem stopalu govorimo, kadar stopalni loki pri obremenitvi izginejo ali se znatno znižajo. Če se stopalni loki pri obremenitvi povrnejo, govorimo o fleksibilnem ploskem stopalu, v nasprotnem primeru pa o rigidnem ploskem stopalu, pri katerem pri obremenitvi in razbremenitvi ni razlik v obliki stopala.

Fleksibilno (gibljivo) stopalo ima od 15 do 20 odstotkov odraslih ljudi. Vzrok za to je šibkost vezivnega tkiva. Znižani stopalni loki so pri tej skupini opazni vse od zgodnjega otroštva, torej lahko govorimo o prirojenem ploskem stopalu. Gibljiva ploska stopala običajno ne povzročajo težav. Le-te se lahko pojavijo v dobi odraščanja, povezane pa so z večjimi obremenitvami. V zrelih letih je vzrok za težave večja obremenitev stopal, ki je posledica povečanja telesne teže in manjše telesne dejavnosti, zaradi česar pride do oslabitve vezivnega tkiva. Pri tej obliki ploskega stopala je koristna ustrezna obutev v kombinaciji z vložki za vzdolžni stopalni lok. Kadar se bolečine pojavljajo pri daljšem stanju ali hoji, je treba obremenitve zmanjšati. V poštev pride ustrezna izbira poklica ali celo sprememba delovnega mesta.

O trdem (fiksiranem) ploskem stopalu govorimo, če je stopalo plosko tako pri obremenitvi kot pri razbremenitvi. Vzrok za tovrstne deformacije so pridobljene in prirojene spremembe. Zaradi nepravilnih obremenitev gibljivega ploskega stopala se sčasoma pojavijo degenerativne spremembe na sklepih nog, zlasti na sredini stopala, ki povzročajo trdo (rigidno) deformacijo. Bolniki pogosto tožijo zaradi bolečin. Rigidno plosko stopalo je marsikdaj posledica poškodb, zlasti zloma petnice ali stopalnih kosti. Tudi koščena ali hrustančna zveza med petnico in čolničastjo kostjo povzroča rigidno stopalo. Čeprav je deformacija prirojena, se težave največkrat pojavijo šele med odraščanjem. Pri zdravljenju najprej poskusimo z vložki, če pa to ne pomaga, je potrebno operativno zdravljenje. Če obstaja kostna ali hrustančna zveza, jo je treba odstraniti po kirurški poti.

Zdravljenje pri otrocih

V otroški dobi so najpomembnejše vaje proti ploskim stopalom, ki naj bodo združene z vajami proti slabi drži. Vložki največkrat niso potrebni. Posebni čevlji ne morajo popraviti ploskega stopala. Visoki čevlji s trdim opetnikom in za približno pol centimetra zvišano notranjo stranjo pete so sicer koristni, vendar samo, če stojimo na trdi podlagi, zato je vprašljivo, v kolikšni meri so sploh koristni. Najbrž bolj pomaga hoja z bosimi nogami po neravni površini, denimo po pesku.

Operacija

Če se plosko stopalo do sedmega leta ne popravi, pride v poštev operativno zdravljenje. Pri operaciji popravimo položaj petnice in skočnice ter sklep med njima zatrdimo ali pa prestavimo kite sprednje golenske mišice bolj nazaj, da podpre stopalni lok. Eden od vzrokov za rigidno plosko stopalo pri otrocih je navpična skočnica. Tudi to lahko popravimo z operacijo. Pri slabosti mišičja moramo poiskati pravi vzrok in ga zdraviti. Pri večjih degenerativnih spremembah v stopalu, ki jih spremljajo bolečine, pride v poštev operativno zdravljenje, in sicer zatrditev dela stopala - tako imenovana trojna artrodeza. Če je poševna samo petnica, jo je mogoče korigirati z operativno terapijo


K ortopedu

Pri vseh oblikah ploskega stopala se je treba posvetovati z ortopedom, ki bo dal najboljše smernice za preprečevanje in zdravljenje. Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd