(Foto: Diana Anđelič)

Najpogostejša bolečina gibalnega sistema

Bolečina v križu, ki lahko traja nekaj tednov ali več mesecev, je najpogostejša bolečina gibalnega sistema. Skoraj vsaj odrasel človek jo občuti vsaj enkrat v življenju, vsak drugi pa enkrat na leto.

Sodobni življenjski slog

Vzroki za bolečino v ledvenem predelu hrbtenice so številni, najpogostejši vzrok pa so degenerativne spremembe medvretenčne ploščice. Te so posledica življenjskega sloga sodobnega človeka, ki je veliko bolj statičen kot nekoč. Predvsem intelektualne dejavnosti nas silijo k dolgotrajnemu sedenju za mizo in računalnikom, medtem ko so zaposleni v industriji prisiljeni v delo, pri katerem je hrbtenica zaradi ponavljajočih se gibov v prisilni drži. Poleg tega je zaradi čedalje večjih obveznosti vse manj časa za rekreacijo. Vse to vpliva na prehrano medvretenčne ploščice, ki se, če ne štejemo otroškega obdobja, prehranjuje z difuzijo. Pri takem življenjskem slogu je difuzija motena, to pa vodi k obrabljanju ploščice in posledično do bolečine v ledveni hrbtenici.

Kratkotrajna ali dolgotrajna bolečina

Akutna bolečina traja šest tednov ali manj, subakutna bolečina od šest do dvanajst tednov, kronična pa več kot dvanajst tednov.

Lumbalgija in lumboishialgija

Akutna bolečina je pogosto omejena na ledveni predel, lahko pa se širi vzdolž spodnjih okončin. Bolečino v križu, ki navzdol ne sega nižje od kolen, pogosto pa jo spremlja krč ledvenih mišic, imenujemo lumbalgija (bolečina v križu).

Zaradi mehaničnih vzrokov (hernija medvretenčne ploščice, stenoza spinalnega kanala, tumor ali epiduralni absces) lahko pride do pritiska na živčne strukture, pogosti so tudi nevrološki izpadi. Takrat govorimo o lumboishialgiji (išis). Bolečina je razširjena vzdolž prizadetega živca, zato se pritisk na ravni tretjega ledvenega vretenca kaže z bolečino na sprednji strani stegna, kjer poteka femoralni živec.

Hernija diskusa …

ali kila medvretenčne ploščice je posledica izbočenja vsebine medvretenčne ploščice skozi razpoko v njenem zunanjem krožnem obodu, ki je njena najšibkejša točka. Najpogostejša je na vretencih L4/L5 in L5/S1, redkejša na L3/L4.

Pri herniji medvretenčne ploščice je bolečina pogostejša v okončinah, redkejša pa v predelu hrbtenice. V akutni fazi je gibljivost hrbtenice omejena, pogoste so nevrološke okvare (te so posledica pritiska vsebine medvretenčne ploščice na živčne korenine), refleksi so oslabljeni, mišični tonus pa je bodisi normalen bodisi oslabljen.

Če je prizadet živec, lahko pride do atrofije mišic sprednjega dela stegna ter posameznih golenskih in stopalnih mišic. Zato je pri postavljanju diagnoze pomemben pregled moči mišic, a tudi občutljivosti na dotik in refleksov. Nadaljnja diagnostiko je potrebna za določitev nevrološke okvare in odločanje o morebitnem operativnem zdravljenju.

Vzrok okvare in predel, kjer se je pojavila, natančneje opredelimo s slikovnimi preiskavami (magnetna resonanca, lumbosakralna radikulografija, CT) in z nevrofiziološko diagnostiko (EMG). Z rentgenom izključimo tudi druga bolezenska stanja, kot so degenerativne spremembe, vnetje, tumor, zlom in prirojene anomalije. Več o teh preiskavah bomo pisali tudi v enem od naslednjih člankov.

Članek se nadaljuje »


Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki