Karpalni kanal ali sindrom zapestnega prehoda

  • četrtek, 15. oktober 2020

Pozdravljeni,

že dalj časa me boli zapestje. V desni dlani čutim nekakšno mravljinčenje, občutek imam, da nimam v njej nobene moči. Včasih me ponoči boli tudi roka višje, nad zapestjem. Sodelavka je imela podobne težave, ki jih je odpravila z operacijo karpalnega kanala. Zanima me, ali je možno, da se je zaradi dela z računalnikom to zgodilo tudi meni. Prosim za nasvet, kako lahko odpravim svojo vse bolj neprijetno težavo.

Hvala vnaprej za nasvet, Mojca

Spoštovana gospa Mojca,

svetujemo vam, da čim prej obiščete specialista. Znaki, ki ste jih opisali, so skoraj seznam simptomov sindroma karpalnega kanala oziroma zapestnega prehoda. Nepotrebno odlašanje z zdravljenjem vam lahko pusti trajne posledice.

Običajni vzrok težav je navadno preobremenjenost zapestja zaradi dolgotrajnih in ponavljajočih se gibov ali tresljajev. Bolezen zato pogosto prizadene poklice, kot so šoferji, frizerke, računalničarji (zaradi daljše uporabe miške med delom), športniki, glasbeniki, kolesarji … Dolgotrajni pritisk lahko pusti nepopravljive posledice na živcu, zaradi tega tudi usiha moč mišic. Napredovali simptomi pozneje dodatno oslabijo gibljivost palca, sami sebi se zdimo nespretni, predmeti nam začnejo kar padati iz rok.

Sredinski živec v dlani (nervus medianus) preide vanjo skozi zapestni prehod, ki mu pogovorno rečemo tudi karpalni kanal. Ta živec omogoča gibanje vseh prstov, razen mezinca in prstanca, oživčuje velik del dlani, zaznava dražljaje (toplo, hladno, dotik na dlani) in omogoča tako imenovani pincetni prijem, ki je potreben za pisanje in prijemanje.

Zdravnik specialist (navadno fiziater) vas pregleda in vas napoti na EMG-preiskavo, s katero se izmeri hitrost prevajanja impulza po živcu. Tako oceni stopnjo prizadetosti in vam svetuje najprimernejšo terapijo. Svetuje vam lahko, denimo, fizioterapijo z vajami za zapestje, po potrebi z bandažo zapestja, nočno opornico za zapestje, blokado z injekcijo kortikosteroida ali operacijo. Ta je smiselna takrat, ko manualna fizioterapija in terapevtska vadba ne pomagata več, kar fizioterapevt ugotovi že po eni ali dveh obravnavah.

Potrebujete torej klinični pregled specialista, ki vam bo postavil diagnozo in vam svetoval nadaljnje postopke zdravljenja. Če z nekirurškimi metodami zdravljenja ne bi odpravili bolečin in izboljšali gibljivosti, lahko fizioterapevt manualne tehnike okrepi z diatermijo in laserjem, ki v primerjavi s protibolečinskimi zdravili tako rekoč nimata stranskih učinkov. Izboljšanje je možno že po eni do treh terapijah.

Terapijo priporočajo tudi po operaciji, ki ponavadi zahteva od šest do osem tednov okrevanja. Izid operacije je običajno dober, vendar je precej odvisen od tega, kako močno je bil poškodovan živec. Operacija je smiselna takrat, ko preostale tehnike zdravljenja ne pomagajo. Uspešna operativna sprostitev medianega živca praviloma v nekaj dneh olajša mravljinčenje, postopoma zmanjša tudi bolečino, tako da spanec ni več moten. Po operaciji ostane brazgotina, bolečina lahko v tem predelu vztraja še nekaj mesecev po operaciji. Enako velja za občutek za dotik in zmanjšano moč v roki.

Diagnostiko in ambulantne posege (tudi karpalnega kanala) s področja plastične kirurgije krije zavarovanje Specialisti z asistenco. To je izjemno dobrodošlo, saj bolnika razbremeni skrbi za plačilo storitev, mu omogoči hitro obravnavo ter takojšen vstop v proces učinkovitega in hitrega zdravljenja.

Lepo vas pozdravljam,

Tanja Cebek, zavarovalnica Generali