Hude bolečine v križu

  • nedelja, 22. marec 2020

Pozdravljeni,
zadnje čase opažam bolečine v križu, čutim tudi bolečine v nogi. Včasih zaradi bolečine komaj vstanem iz postelje, v službi sploh ne morem več ničesar dvigniti, doma se težko sklonim pred pomivalni stroj, da bi pospravila posodo. Včasih čutim tudi mravljince v nogi. Osebnemu zdravniku sem po telefonu to omenila, pa pravi, da bi morala na preiskave, ker je mogoče hernija. Imam komaj 30 let in se mi zdi, da ne bi smela imeti že tako hude bolezni. Ali je mogoče težava kaj drugega? Koliko preiskav je sploh potrebnih za ugotovitev hernije in kako je z operacijo? Zagotovo se veliko čaka ...

Vnaprej hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
Ana Novak

Spoštovana gospa Novakova,

glede na opisane težave (močne bolečine, zmanjšana gibljivost ledvene hrbtenice, bolečina v nogi in mravljinčenje) bi lahko pri vas šlo za hernijo oziroma zdrs medvretenčne ploščice.

Hernija diskusa se pojavi predvsem pri posameznikih med 30. in 50. letom starosti kot posledica začetne degenera cije medvretenčne ploščice. Posledica tega je velikokrat izbočenje medvretenčne ploščice (diskus hernia), ki pritisne na živčno korenino. Ta se nadaljuje v periferni živec, ki navadno poteka po zadnji strani noge (ishiadični živec). Posledica tega je, da bolnik čuti bolečino po zadnji strani noge. Govorimo o išiasu.

V vsakem primeru je potreben obisk pri ortopedu, da ta opravi klinični pregled in vas napoti na rentgensko slikanje in MRI. Diagnostika je tukaj glavna, da vidimo, kaj se v telesu dogaja in kako ravnati dalje. Na podlagi rezultatov se bomo odločili, ali lahko težavo odpravimo konservativno (brez operacije) ali operativno. Glede na to, da ne navajate težav z nekontroliranim odvajanjem ali popolno izgubo nadzora nad spodnjimi okončinami (da sploh ne bi mogli hoditi ali se gibati), najverjetneje operacija še ni potrebna in bomo lahko vsaj za začetek bolečino zmanjšali tudi s primernimi terapijami in fizioterapijo. Če bi bila operacija kljub temu potrebna, jo lahko opravimo tudi pri nas. Pooperativna rehabilitacija vključuje tako zdraviliško zdravljenje kot fizioterapijo in vodeno kineziološko vadbo.

Pacientom, ki imajo sklenjeno zavarovanje Specialisti z asistenco pri Generali zavarovalnici, omogočimo obravnavo že v 10 dneh. Na pregled v ambulanti se lahko naročite po telefonu 030 704 429.

Prijazno vas pozdravljam,
dr. Matevž Gorenšek, ambulanta Zdravje AS in sanatorij MD Medicina
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki