Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Luskavica ali psoriaza je veliko več kot le estetska motnja


(stran 2 od 2)


Večino bolnikov vodijo družinski zdravniki

Po postavitvi diagnoze družinski zdravnik uvede (praviloma najprej) lokalno zdravljenje, torej protivnetna in negovalna mazila. Pri blagi luskavici ta zaležejo, če se stanje v nekaj mesecih ne izboljša ali se vnetje celo širi, je naslednji na vrsti pregled pri specialistu dermatologu.

»K nam naj takoj napotijo tudi vse bolnike z zmerno ali hudo obliko psoriaze, torej če je prizadetih več kot 10 odstotkov kože. Takrat lokalno zdravljenje ne zaleže, ampak je treba najprej poskusiti s t. i. fototerapijo, potem pa uvesti sistemsko zdravljenje, kamor uvrščamo tudi biološka zdravila.« Družinski zdravniki naj na dermatološki pregled pošljejo tudi bolnike s posebnimi oblikami luskavice, ki zelo prizadenejo zmogljivosti oziroma kakovost življenja.

Liljana Mervic: »Kandidati za takojšnjo uvedbo sistemskega zdravljenja so tisti s pustulozno palmo-plantarno luskavico, saj ima bolnik, ki ne more niti delati niti hoditi, zelo oteženo življenje. Enako velja za bolnike s prizadetim obrazom ali spolovilom.« Včasih je luskavico teže prepoznati oziroma ločiti od podobnih dermatoz ali glivičnih obolenj. »V lasišču bi jo utegnili zamenjati s seboroičnim dermatitisom. Na nohtih se izraža podobno kot glivično obolenje, plaki po telesu pa so podobni prav tako glivičnim okužbam in nekaterim drugim vnetnim kožnim obolenjem, na primer numularnemu dermatitisu.« Takrat pošljejo vzorec tkiva na histološko preiskavo, s čimer je mogoče potrditi diagnozo.

Huda luskavica krajša življenjsko dobo

Pri zelo blagih oblikah luskavice si bolniki lahko pomagajo sami z negovalnimi mazili in ustrezno higieno. Drugi poleg tega potrebujejo zdravljenje. Kot pojasnjuje sogovornica, jih 20 odstotkov prizadene še  t. i. psoriatični artiris – revmatično vnetje sklepov, ki ga je prav tako treba zdraviti, saj ima napredujoči potek, ki se lahko konča kot invalidnost: »Psoriatični artritis zdravijo revmatologi, posumiti nanj pa moramo družinski zdravniki in dermatologi. Pogost je pri bolnikih z zelo prizadetimi nohti ali lasiščem. Sicer ni popolnoma ozdravljiv, a če ga začnemo zdraviti zgodaj, sklepi ohranijo svojo vlogo. V nasprotnem se trajno poškodujejo.« Bolniki s tovrstnim artritisom so vedno kandidati za sistemsko zdravljenje. Luskavici pogosto pridružene bolezni so številne preostale avtoimunske bolezni, na primer kronična vnetna črevesna bolezen ali Crohnova bolezen, pogoste so srčno-žilne bolezni, povišani krvni tlak ali maščobe v krvi, tudi sladkorna bolezen, ki pomembno zvišajo tveganje za srčni infarkt. »Bolniki s hudo obliko luskavice v povprečju živijo od 3 do 4 leta manj kot drugi.« 


Kakovost življenja bolnikov je prizadeta

Luskavica, še posebej v težjih oblikah, zelo vpliva na kakovost življenja. »Kot so pokazali rezultati nekaterih raziskav, bolniki svoje življenje ocenjujejo še slabše kot tisti z boleznimi, ki jih dojemamo kot zelo hude (koronarna bolezen, rak, sladkorna bolezen, srčno popuščanje). Zelo jih prizadene socialna stigmatizacija, težko se vključujejo v vsakdanje življenje, so težje zaposljivi, zaslužijo manj denarja, veliko dela imajo z nego kože, in to vsak dan. Zato so pogosteje depresivni ali imajo veliko psihičnih težav.« A nove vrste zdravljenja luskavice zdaj ta stanja lahko občutno izboljšajo, opozarja Liljana Mervic, kar dokazujejo resnično pretresljive zgodbe nekaterih, ki se danes, po več letih ali celo desetletjih skrivanja, mirno sprehajajo v majicah s kratkimi rokavi  in znova živijo polno življenje.

Vrste luskavice
1. Kronična psoriaza v plakih (najpogostejša oblika, ima jo približno 90 % bolnikov), ki največkrat nastanejo na komolcih, kolenih, ledvenem predelu in na lasišču.
2. Palmo-plantarna psoriaza oziroma prizadetost dlani in stopal.
3. Psoriaza nohtov se lahko razvije hkrati z drugimi oblikami luskavice ali samostojno, nohti so zadebeljeni, imajo pikčaste vdolbinice, odstopajo od podlage in so krhki.
4. Pustulozna psoriaza je vrsta luskavice, pri kateri (največkrat na dlaneh in stopalih) nastanejo gnojni mehurčki, ki pokajo, kar je zelo boleče. Kadar se razširi na celotno telo, je potrebna hospitalizacija.
5. Gutatna ali kapljična psoriaza praviloma izbruhne po streptokokni angini, kožne spremembe, ki spominjajo na kapljice, so posute po vsem telesu.
6. Inverzna psoriaza se izrazi v kožnih gubah, pod pazduhami, okoli popka ali spolovila, in sicer v obliki gladkih rdečih plakov (plošč).
7. Eritmodermična psoriaza prizadene kožo celotnega telesa. Tak bolnik izgublja tekočino in toploto, zato ga je treba intenzivno zdraviti v bolnici. 
Galerija

Asist. Liljana Mervic, dr. med., spec. dermatovenerologije: »Še pred 10 leti so se številni bolniki z luskavico zaprli med štiri stene. Danes jim znamo neprimerno učinkoviteje pomagati lajšati težave, zato jih je treba izvabiti ven!« Diana Anđelić

Na nastanek ali poslabšanje luskavice vplivajo: stres, akutne okužbe, predvsem s streptokoki, poškodbe kože (opekline, po operacijah ipd.), nekatera zdravila (beta blokatorji, z litijem), alkohol. Shutterstock

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd