Kako prepoznati luskavico na nohtih?

Luskavica lahko prizadene tako rekoč vse predele kože, pojavi pa se lahko tudi na nohtih. Te spremembe so lahko sočasno na nohtih in na koži, lahko pa so samostojne.
Luskavica lahko prizadene tako rekoč vse predele kože, pojavi pa se lahko tudi na nohtih. Te spremembe so lahko sočasno na nohtih in na koži, lahko pa so samostojne.

Luskavica je kronična vnetna kožna bolezen z značilnimi žarišči. Najpogosteje prizadene komolce, kolena, ledveni predel, lasišče. Pogosto jo lahko vidimo tudi na dlaneh in podplatih, prizadene pa tudi kožne priveske, kot so nohti. Pri luskavici gre za motnjo, ko se kožne celice prehitro množijo in nepopolno dozorevajo, kar se navzven opazi kot zadebeljena koža, luske na koži, temu pa se pridruži tudi vnetje.

Na začetku nastanejo na koži manjše pordele bunkice, ki se postopno večajo in jih sčasoma prekrijejo srebrno sive luske. Žarišča se zlivajo v večje »plošče« različnih velikosti, oblik in razprostranjenosti. Pri slabi tretjini bolnikov je navzoče tudi srbenje žarišč. Če bolnik poskuša odstraniti luske, se pojavijo drobne pikčaste krvavitve.

»Diagnozo so mi postavili pred dvajsetimi leti; sprva se je izražala zgolj z rdečico na komolcih, kjer se je koža tudi luščila, potem pa je bilo prizadetih mest vse več in več. Luščeča se koža se je pojavila na rokah, nogah, hrbtu, trebuhu, lasišču in na koncu so bili spremenjeni še nohti še na nohtih. Zaradi neznosnega srbenja sem se neredko spraskala do krvi. Da bi prekrila neprijeten videz kože, sem tudi poleti vedno hodila naokoli v dolgih hlačah in rokavih. Kakovost mojega življenja se je slabšala s širjenjem bolezenskih žarišč,« pove Katja, ki se s to kronično vnetno boleznijo srečuje že od otroštva.

Povsod po koži in na nohtih

Luskavica lahko prizadene tako rekoč vse predele kože, pojavi pa se lahko tudi na nohtih. Te spremembe so lahko sočasno na nohtih in na koži (to se zgodi nekako pri polovici obolelih), lahko pa so samostojne. Kot pravi asist. dr. Mateja Starbek Zorko, dr. med., specialistka dermatovenerologinja z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana, so nohti običajno zadebeljeni, motni in posuti s pikčastimi vdolbinicami, na končnih delih pa so lahko privzdignjeni in odstopajo od nohtne posteljice. Prizadeti nohti so lahko tudi bolj krhki. Luskavica lahko prizadene katerikoli del nohta, spremenjeni so le posamezni ali pa večina nohtov bolnika.

Kako prepoznamo luskavico nohtov?

Prizadetost nohtov lahko predstavlja velike težave za bolnike, zato je pomembno, da je bolezen čim prej prepoznana in tudi ustrezno zdravljena, pravi sogovornica. In kateri so znaki na nohtih, ki govorijo o luskavici nohtov?

Značilne spremembe nohtov so:
  • motna oz. rumenkasta nohtna plošča, na kateri so lahko vidno razbrazdani oziroma neravni
  • oniholiza oziroma ločitev nohtne plošče od podlage, ki se pojavi brez očitnih vnetnih sprememb. Najpogosteje plošča odstopi na koncu nohta, pod njim pa se začnejo kopičiti ostanki kože in luske ter tudi umazanija; to postane umazano belo in neprijetnega vonja,
  • sprememba barve dela nohta, ki postane rjavkaste ali rdečkaste barve,
  • zadebelitev nohtne plošče,
  • številne jamice in vdolbine ali celo drobne krvavitve v oz. pod nohtno ploščo

Vse naštete spremembe nohtov so lahko zelo podobne spremembam, ki jih povzročajo glivične okužbe in ki jih ima zelo veliko ljudi. Laiki praviloma težko razlikujejo med obema stanjema, zato sogovornica svetuje, da se v primeru opisanih sprememb na nohtih odpravimo k zdravniku, ki bo edini pravilno ocenil, ali gre za luskavico ali ne in v primeru suma na glivično okužbo nohtov bolnika lahko napotil na dodatne preiskave, kot je mikološki pregled. Zdravljenje se namreč zelo razlikuje, zato je postavitev prave diagnoze še kako pomembna.


Močno okrnjena kakovost življenja

Čeprav nohti zavzemajo razmeroma majhno površino telesa, pa so na rokah (in poleti tudi na nogah) zelo izpostavljeni pogledom drugih. To je še zlasti neprijetno za tiste bolnike, ki imajo dnevni stik z velikim številom ljudi, denimo v trgovini, za okenci, v šolah … Prav zato ima velik vpliv na kakovost njihovega življenja. Ne glede na število prizadetih nohtov praviloma vselej negativno vpliva na fizične, psihološke in socialne vidike bolnikovega življenja. Kakovost življenja ljudi z luskavico na nohtih pa ni okrnjena zgolj zaradi videza nohtov, temveč je pomemben dejavnik tudi bolečina, ki je prisotna, spremenjenega občutka dotika in tudi okrnjenih ročnih spretnosti.


Napovednik za psoriatični artritis

Pri luskavici nohtov je pomembno povedati še nekaj, in sicer je prizadetost nohtov po besedah dr. Starbek Zorko pomemben napovednik za psoriatični artritis, ki lahko hitro privede do hudih okvar sklepov in mehkih tkiv. Bolniki z luskavico in prizadetostjo nohtov imajo v primerjavi z bolniki brez prizadetosti nohtov kar do trikrat večjo verjetnost, da imajo sočasno psoriatični artritis ali da se bo le-ta sčasoma še razvil.

Najpomembnejši dejavnik pri nadzoru luskavice je zgodnji začetek zdravljenja. Odsotnost učinkovitega zdravljenja ima lahko resne posledice, saj zaradi vnetja, ki ni omejeno le na kožo in sklepe, lahko pride do pojava drugih vnetnih in kroničnih bolezni. Pri bolniki z luskavico pogosteje najdemo sledkorno bolezen tipa II, aterosklerozo, debelost, depresijo ... Ustrezen nadzor luskavice je ključen za izboljšanje kakovosti življenja bolnikov. Pomembno pa je, da bolniki natančno upoštevajo zdravnikova navodila.

Zdravljenje različno

Zdravljenje luskavice ni preprosto; treba ga je prilagoditi bolniku, njegovi starosti in spolu, obliki in stopnji luskavice, morebitnim spremljajočim obolenjem in življenjskemu slogu. Zdravljenje je stopenjsko. Osnova je sicer lokalno zdravljenje, na voljo pa imamo tudi fototerapijo in sistemska zdravila.

Lokalno zdravljenje

Pri tovrstnem zdravljenju si bolnik nanaša kreme ali mazila (topikalna zdravila) neposredno na prizadete predele kože in delujejo neposredno na kožni površini. Običajno so to zdravila izbora za zdravljenje blage do zmerne oblike luskavice.

Fototerapija

Pri fototerapiji ali zdravljenju s svetlobo je koža izpostavljena umetni ultravijolični svetlobi. Zdravljenje predpiše zdravnik, izvajajo pa ga ambulantno ali bolnišnično. Včasih predpiše zdravnik fototerapijo v kombinaciji s topikalnimi ali sistemskimi zdravili.

Sistemsko zdravljenje

Sistemska zdravila so v obliki tablet ali injekcij in jih predpiše zdravnik. Poleg konvencionalnih zdravil, kot so metotreksat, retinoidi ali ciklosporin, so v zadnjih letih vse bolj v uporabi tudi biološka zdravila, s katerim zdravijo zmerno do hudo obliko luskavice. Biološka zdravila bolniki prejemajo v obliki injekcij, katera si sami ali s pomočjo svojcev lahko aplicirajo doma, ali pa v obliki infuzij, na katere je potrebno ob dogovorjenih terminih prihajati v bolnišnico.

Več o luskavici na nohtih si lahko preberete na spletni strani luskavica-psoriaza.si.


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki