Glivice ljubijo poletje

Ker glivice ljubijo toplo in vlažno okolje, je njihov najljubši letni čas poletje.
Ker glivice ljubijo toplo in vlažno okolje, je njihov najljubši letni čas poletje. (Foto: Shutterstock)

Drobne in očem nevidne glivice puščajo še kako vidno sled. Ker ljubijo toplo in vlažno okolje, je njihov najljubši letni čas poletje, najljubši deli telesa pa bolj skriti, zlasti stopala, kožne gube in pregibi (na preponah, pod prsmi …), rade pa se naselijo tudi na lasišču in celo v prebavilih in dihalih. Čeprav zaradi »atletskega stopala« še nihče ni umrl, pa glivice podcenjujemo, saj se ne zavedamo, da ta nevšečnost lahko kaže na druge, prikrite zdravstvene težave oziroma jih napoveduje.

Glivice so eno najpogostejših, a tudi najbolj nadležnih kožnih obolenj, saj jih ima skoraj vsaj tretji odrasel človek. Rajši imajo moške kot ženske. Ker so zelo trdovratne in nalezljive, je dobro vedeti, kaj lahko naredimo, da tem majcenim obiskovalkam odpovemo gostoljubje.

Kdaj se glivice pojavijo?

Za glivice pravijo, da so pravcati oportunisti, saj prežijo in čakajo trenutek, ko sposobnost in »pozornost« telesnega obrambnega ščita popusti, kar se običajno zgodi zaradi katere druge bolezni in številnih drugih vzrokov. To so lahko težave z imunskim sistemom, zelo pogosto pa se glivice pojavijo tudi med zdravljenjem z antibiotiki ali po njem. Nekatere glivice so sicer običajne »stanovalke« in živijo v našem telesu, normalna bakterijska mikrobiota (kože, vaginalne sluznice …) pa jih brzda, da bi se pretirano razmnožile in nam začele povzročati nevšečnosti in težave.

Kako prepoznamo okužbo z glivicami?

Na okužbo z glivicami nas opozarjajo različni znaki glede na vrsto glivice in del telesa, ki ga je zajela okužba: sluznica, zlasti v ustni votlini, spolovila, prsti na nogah, pod pazduho ter nohtih. Z nohtov se jih je običajno najtežje znebiti. Okužbo prepoznamo po rumenkastih vzdolžnih progah, noht izgubi lesk in postane motno belkasto rumenkaste barve in se predvsem zadebeli. Običajno je prizadet del nohta, ki nastaja na novo, sčasoma pa okužba zajame cel noht, ki lahko tudi odstopi in se razširi na sosednje nohte, zaradi česar jo je že težje ozdraviti. Na koži se najpogosteje pojavi okrogla ali ovalna ostro zamejena pordelost, ki se blago lušči.

Najnadležnejši simptom je srbenje, posebej izraženo ponoči. Poleg tega se v bolj intenzivni fazi lahko pojavijo tudi mehurčki in mehurji, kraste in v hujših primerih tudi izguba dlak ali las na poraščenih predelih ter neprijeten vonj. Na vaginalno glivično okužbo pomislimo ob belkastem izcedku, ki je siraste strukture in brez vonja. Sluznica nožnice je pordela, belo obložena, srbi in/ali peče, kar lahko povzroča bolečine med spolnim odnosom.

Zdravljenje

Največja težava z glivicami je, da so zelo trdovratne, za nameček pa je zdravljenje precej dolgotrajno, traja tudi več mesecev, glivice pa se zelo rade ponavljajo. Zato je pomembno, da pravo diagnozo postavi zdravnik, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje z zdravili proti glivicam, tako imenovanimi antimikotiki. Ti so lahko namenjeni lokalni uporabi, v obliki kreme, ali pa sistemski, kot so zdravila za oralno uporabo, morda vam predpiše tudi kombinacijo. Ob tem so naravni preparati enako pomembna pomoč tako pri zdravljenju kot preventivi.

Učinkovita pomoč so eterična olja, ki se ne uporabljajo zgolj v obliki oljnih raztopin, ki jih nanašamo na kožo, temveč tudi v pudrih, vaginaletah in kapsulah, odvisno od vrste težave in mesta okužbe. Najbolj znani orožji sta eterični olji čajevca palmarose. Prav tako so priporočljive kopeli, ki jih pripravite s sodo bikarbono, 3 % hidrogenskim peroksidom, grenko soljo in jabolčnim kisom. Jogurt je še eno dobro naravno zdravilo, saj je bogat s »prijateljskimi« mikroorganizmi, ki pomagajo brzdati pretirano razmnoževanje nepovabljenih obiskovalk.

Preventiva

Prav zaradi dolgotrajnega zdravljena, se je glivicam bolje izogniti. Roke in noge naj bodo vedno suhe in čiste, zlasti temeljito jih vedno posušite med prsti, nosite ustrezno obutev iz naravnih materialov, pogosto menjajte nogavice, ki naj bodo bombažne, nohti naj bodo postriženi na kratko, ne predolgo časa nalakirani, niso priporočljivi niti umetni nohti. Prav tako ne delite brisač, nogavic in copatov z drugimi ljudmi, temveč jih vzdržujte redno čiste in oprane. Ne hodite bosi okoli javnih bazenov, tušev, v telovadnih slačilnicah ali v savni. Izbirajte obutev iz kakovostnih materialov, ki »diha« in ni pretesna ter jo pogosto menjajte, saj tudi lahko postane vir okužbe. Izbirajte ne pretesno spodnje perilo iz naravnih materialov, po vsakem kopanju se hitro preoblecite v suhe kopalke, med menstruacijo je priporočljiva uporaba vložkov in ne tamponov. Ker nam glivice lahko prenesejo tudi živali, se izogibajte božanju neznanih uličnih mačk in psov, ki lahko prenašajo zelo nalezljivo mikrosporijo.


Kaj povečuje tveganje za glivično okužbo?

  • Oslabljen imunski sistem (zaradi stresa ali bolezni),
  • starost, saj so okužbe po 50. letu pogostejše,
  • sladkorna bolezen zaradi slabše prekrvavitve,
  • slabe prehranske navade, zlasti veliko sladkorja,
  • hormonsko neravnovesje (nosečnost, menopavza, menstruacija ...),
  • jemanje nekaterih zdravil (antibiotiki, citostatiki, kontracepcijske tablete, steroidi),
  • poškodbe na stopalih ali na koži okoli nohtov zaradi nestrokovne pedikure in manikure.
PREBERITE ŠE:

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki