Luskavica ali psoriaza

prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med., spec. dermatologije
prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med., spec. dermatologije (Foto: Diana Anđelić)

Luskavica ali psoriaza je kronična vnetna nenalezljiva bolezen, ki se najpogosteje razvije med dvajsetim in štiridesetim letom starosti. Na njen nastanek pomembno vplivata dednost in okolje,zlasti stres, pa tudi okužbe in poškodbe kože, pravi prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med., spec. dermatologije, z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

Diagnoza bolezni je zelo preprosta. Luskavica se kaže v obliki rdečih plošč, ki se luščijo. Praviloma so prizadeti komolci, kolena, lasišče, lahko pa je prizadet katerikoli drug del kože, pa tudi nohti. Diagnozo zdravniki postavijo na osnovi klinične slike. Veliko bolnikov prizadeti predeli kože srbijo in pečejo.

Približno petino bolnikov prizadene tudi psoriatični artritis, revmatično obolenje sklepov, ki ga je nujno zdraviti, saj sicer vodi v trajno prizadetost sklepov in invalidnost. Pogost je pri bolnikih z zelo prizadetimi nohti ali lasiščem. Luskavici se pogosto pridružijo tudi druge avtoimunske bolezni, denimo kronična vnetna črevesna bolezen, pa tudi srčno-žilne bolezni, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, ki vsi pomembno povečujejo tveganje za srčni infarkt. Poleg tega bolniki s hudo obliko luskavice v povprečju živijo od tri do štiri leta manj.

Zdravljenje luskavice

Luskavico je treba zdraviti, sicer se prizadeti deli kože zelo zadebelijo in razpokajo, kar je nadvse boleče. Zdravljenje je lokalno (protivnetna mazila, kreme, losjoni, obsevanje s fototerapijo in fotokemoterapijo (PUVA)) in sistemsko (klasična oziroma temeljna zdravila: metotreksat, ciklosporin, acitretin in biološka zdravila).

Od leta 2005 so bolnikom z luskavico na voljo biološka zdravila, ki jih zdravniki predpisujejo tistim, ki imajo srednje hude in težke oblike luskavice in pri katerih standardna sistemska terapija ni pomagala. Biološka zdravila predpišejo tudi vsem bolnikom, ki ne prenašajo standardne sistemske terapije – ker ima prehude neželene učinke ali pa jim je zdravniki niso mogli predpisati zaradi drugih bolezni, ki so izključevala njeno uporabo.

Zdravljenje luskavice z biološkimi zdravili vedno predpiše in vodi dermatolog. Če presodi, da bolnik potrebuje biološko zdravljenje, komisijo za biološka zdravila zaprosi za odobritev tovrstnega zdravljenja. Zdravljenje je v rokah dermatologa, ki je bolnika predlagal komisiji za biološka zdravila. Sprva je predpisano za obdobje treh mesecev, in če se po tem času pokaže vsaj 75-odstotno izboljšanje, lahko bolniku v nadaljevanju odobrijo zdravljenje še za leto dni in nato še za vsako nadaljnje leto.

Če zdravljenje s predpisanim biološkim zdravilom ni uspešno, ga dermatolog spremeni in predpiše drugo biološko zdravilo, razlaga sogovornik. Na voljo so štiri, izbira pa je odvisna od bolnikovih težav in vrste luskavice, saj imajo zdravila različne mehanizme delovanja. Za vsakega bolnika izberejo zdravilo, o katerem menijo, da mu bo najbolj pomagalo. Pri predpisovanju mora zdravnik vedno upoštevati tudi morebitna druga bolezenska stanja, predvsem pa strokovne smernice za zdravljenje luskavice. Biološka zdravila imajo zelo visoko učinkovitost, saj lahko stanje izboljšajo v 85 odstotkih primerov.

Register bolnikov

V pripravi je predlog za vzpostavitev registra bolnikov z luskavico, ki se zdravijo z biološkimi zdravili. Zasnoval ga je prof. dr. Tomaž Lunder ob pomoči drugih dermatovenerologov, predvsem članov komisije. Register je zelo pomemben, saj je bolnikov, ki se zdravijo z biološkimi zdravili, čedalje več. Register omogoča zelo dober pregled za vsakega bolnika posebej, iz njega je jasno razvidno, katera zdravila je jemal oziroma jih jemlje, kar zelo olajša tudi predpis nove terapije oziroma njeno menjavo. Prej je imela komisija, ki se mora sestati za predpis nove terapije, veliko administrativnega dela in postopkov, ki so zdaj zelo olajšani.Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki