Pet najpogostejših težav s stopali

(Foto: Jupiterimages)

Vesela stopala

Preberite si, kako si najlaže pomagamo pri petih najpogostejših težavah na stopalih.

Otiščanci …


… so posledica kroničnega in ponavljajočega drgnjenja ali pritiskov nad kostnimi izboklinami. Otiščanec je ovalna zaroženela tvorba, običajno nad kostnimi izboklinami; v centralnem delu je nekakšen zaroženel trn, obdan z obsežnejšo motno zaroženitvijo. Največkrat jih imajo starejši ljudje ali tisti, pri katerih so stopala ortopedsko nepravilna.

Pomagamo si lahko s pripravki, ki raztapljajo roževino (keratolitiki), z mehanskim odstranjevanjem ali z razbremenilnimi obliži. Preventivno pa pomagajo primerna ortopedska obuvala ali korekcija ortopedskih nepravilnosti.

Glivice …


… imajo rade vlažne predele nog, kjer se kožne površine stikajo: med prsti na nogah, ob nohtih ali na stopalih. Spremljajo jih luščenje s srbečim, hrapavim in bolečim izpuščajem med prsti in ob straneh stopal, lahko nastanejo tudi s tekočino napolnjeni mehurji. Koža zaradi glivične okužbe marsikdaj razpoka in takrat se lahko pojavi drugotna bakterijska okužba. Glivična okužba nohtov se imenuje onihomikoza. Prizadene novonastajajoči del nohta in obnohtje. Okuženi noht izgubi sijaj, postane na prostem koncu ali ob straneh rumenkast in moten ter se zadebeli. Počasi se sprememba barve razširi na cel noht, ki postane zadebeljen in lomljiv. Drobni koščki uničenega nohta se nabirajo pod nohtom, ki se kruši in lušči ter lahko tudi odstopi.

Proti glivicam se bojujemo tako, da nosimo bombažne nogavice, ki se lahko prekuhavajo in jih menjamo vsak dan. Če se nam noge preveč potijo, uporabljamo gel ali tekoči puder proti potenju nog. Nohtov ne smemo prirezati prekratko in na nogah naj bodo ravno oblikovani. Za umivanje uporabimo kisla mila (pH pod 7), po umivanju pa moramo skrbno osušiti kožo med prsti nog. Vedno uporabljamo svojo brisačo, ki jo prekuhavamo. Čevlje razkužimo z antimikotičnimi posipi in razpršili in nosimo čim bolj zračno obutev. Zdravilo proti glivicam so antimikotiki v obliki mazil, krem, razpršil, lakov in posipov za zunanjo uporabo.

Suha koža


Na stopalih, posebno na petah in blazinicah prstov, je koža pogosto zadebeljena, hrapava, lahko razpoka, peče in ali celo krvavi. Večje razpoke so lahko moteče in ovirajo hojo ali nošnjo nekaterih čevljev. Vzrok za suho, trdo kožo je v obremenjenosti stopala, nošenju čevljev iz umetnih materialov, suhi koži na splošno in nagnjenosti k taki koži v družini.

Pomagamo si z redno nego in mazanjem z negovalnimi kremami. Pripravimo si lahko vodno kopel in noge nekaj minut namakamo. Nato nežno odstranimo vlažno in razmehčano odmrlo kožo, sicer zadebeljeno trdo kožo na stopalu. Vsak dan si pred spanjem namažimo stopala z negovalno kremo.

Ureznine in odrgnine …


… so neizogiben del našega življenja tudi na nogah. Preden se posvetimo rani, si umijemo (razkužimo) roke. Pustimo rano, da malo krvavi, saj iztekajoča kri spere umazanijo iz odprtine. Nato rano speremo z blagim milom pod tekočo vodo in uporabimo antiseptične robčke ali kakšen drug antiseptik (npr. olje čajevca, vodikov peroksid). Ko je rana čista, jo osušimo z gazo in prilepimo obliž ali rano povijemo. Celice se hitreje celijo in manj brazgotinijo, če so v vlažnem okolju.

Žulji …


…, ki so najverjetneje najpogostejša preglavica na stopalih, nastanejo zaradi trenja med kožo in nogavicami ter obutvijo. To običajno ni resna poškodba, a če z njimi ne ravnamo pravilno, se lahko okužijo.

Staro pravilo pravi, naj žulj predremo, vendar ni vedno potreben tak ukrep. Žulj le prelepimo z obližem, če pa boli in je dokaj velik, je najbolje, da ga predremo s sterilno iglo, vendar ga moramo prej razkužiti. Tekočino osušimo, kože pa se ne dotikamo. Čez kakšen dan bo koža dovolj suha, žulj pa neboleč.

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki