Znebite se kurjih očes

(Foto: Dreamstime)

Zdravo in privlačno stopalo

Noge in stopala spadajo med najbolj obremenjene dele telesa. Stopala morajo prenašati telesno težo, hkrati pa so izpostavljena številnim sunkom in pritiskom, zaradi katerih se utrudijo in razbolijo. Ker imamo samo en par nog, moramo z njimi ravnati karseda skrbno. S pravilno nego dosežemo, da je koža zdrava, gladka in mehka, obenem pa se izognemo številnim nevšečnostim, od žuljev in otiščancev do kurjih očes in različnih vnetij. Med največje obremenitve za noge spada predvsem neprimerna, večinoma preozka obutev.

Nepotrebna nadlega

Čeprav so kurja očesa zelo nadležna, gre v resnici za obrambni mehanizem, saj zaščitijo občutljivo kožo, ki pritiska ali drgne ob trdo podlago (obuvalo). Debele in trde spremembe na koži, ki jim pravimo kurja očesa, se lahko pojavijo kjerkoli na stopalu, največkrat na stranskih delih prstov, na stopalnih blazinicah in petah. Najprej se pojavi rdečica, boleča na dotik, včasih pa se na začetku pojavijo tudi žulji. Spremembe so čedalje trše in debelejše; ko se globlje vrastejo, pogosto pritiskajo na živec, zaradi česar so lahko zelo boleče.


Trdo, mehko in zrnato

Poznamo več vrst kurjih očes. Trdo kurje oko je majhen predel odebeljene trde kože s trdim središčem, mehko kurje oko ima tanjšo površino in se pojavlja med prsti na nogah, zrnato kurje oko pa je območje trde kože, ki obdaja majhen holesterolski čep. Zrnato kurje oko se pojavlja samo na podplatih in ga pogosto spremlja nezadostno znojenje

Redno negovanje

S kurjimi očesi se lahko "spopadamo" na različne načine. Stopala redno negujemo ter občutljiva mesta zaščitimo s posebnimi obročki in obliži, da ne pritiskajo ob čevelj. Kurjih očes se lahko lotimo tudi tako, da jih s sredstvi, ki so naprodaj v lekarnah, počasi mehčamo in naposled odstranimo. Podoben način, ki ga uporabljajo za odstranjevanje bradavic, je v uporabi tudi pri odstranjevanju kurjih očes - za odstranitev otrdele kože priporočajo uporabo pripravkov na osnovi salicilne kisline. Včasih pomagajo tudi sredstva za strganje, kot je plovni kamen.

Kirurški poseg

Če sredstva iz domače lekarne ne zaležejo, je treba kurje oko odstraniti s kirurškim posegom. Uspešnost različnih načinov je približno enaka. Žal se kurja očesa rada ponovijo, in to ne glede na tehniko odstranjevanja. Redno namakanje stopal v mlačni vodi z dodatkom katerega od sredstev, ki jih dobimo v lekarni, lahko preprečiti ponovitev. Kurje oko se ponovi predvsem v primeru, če nismo ugotovili in odstranili osnovnega vzroka, zaradi katerega je sploh nastalo.

Udobna obutev

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da sta najzanesljivejši zdravili ustrezna skrb za stopala in izbira primerne, nogi prijazne obutve.

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki