Pomlajevanje - katerim postopkom lahko zaupamo in dejansko prinašajo rezultate

(Foto: Shutterstock)

Delo na področju estetske in pomlajevalne medicine je name naredilo velik vtis. Potrebovala sem kar nekaj let, veliko znanja in razgledanosti, da sem tudi sama s kritične razdalje spoznala, da estetska in pomlajevalna industrija neprenehoma lansirata bombastične in vznemirljive novice, ki begajo potrošnike, v večini primerov pa se v ozadju vrtijo ogromni denarji. Učinki tovrstnih izdelkov in postopkov največkrat prinesejo veliko razočaranje. Katerim postopkom pa lahko v resnici zaupamo in dejansko prinašajo rezultate?

Pomlajevalna medicina se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja. Ta veda združuje znanja temeljnih področij medicine: od interne medicine, endokrinologije ter splošne in estetske kirurgije do stomatologije, dermatologije in farmakologije. Med strokovnjaki s teh področij imamo pomembno vlogo tudi dermatologi, saj smo pionirji na številnih področjih pomlajevanja. Vsem strokovnjakom s tega področja pa je skupno, da se ukvarjamo z vprašanjem, kaj je mogoče storiti za čim bolj dolgotrajno ohranitev zdravja ter mladostnega počutja in videza.


Kaj lahko naredite sami?

  • Med nasveti za ohranitev mladostnega videza je z dermatološkega zornega kota prvi in najpomembnejši: redna in dosledna zaščita pred sončnimi žarki. To je ključni ukrep proti staranju kože kot posledici zunanjih vplivov. 
  • Pomembni so tudi primerna prehrana (zadostno uživanje sadja, zelenjave in vlaknin ter pitje primernih količin vode, zelenega čaja in naravnih sadnih sokov), redna rekreacija ter reden in kakovosten počitek.
  • Dobra prebava in presnova poskrbita za učinkovito izrabo beljakovin, ki gradijo in obnavljajo celice. Antioksidanti (črna kava, temna čokolada, vitamini A, C in E) preprečujejo škodljivo delovanje prostih radikalov, omilijo negativne učinke kajenja in onesnaženega zraka ter tako zavirajo prezgodnje staranje.
  • Pomembna je tudi pazljiva in redna nega. Na prvem mestu sta čiščenje in umivanje kože. Pri tem uporabljajte blaga mila in se izogibajte sredstvom, ki bi utegnila dodatno dehidrirati kožo. Po posvetu s kozmetičnim strokovnjakom ali dermatologom si priskrbite izdelke, ki so primerni za vaš tip kože in starost. Vsebujejo naj dovolj hranljivih in vlažilnih sestavin, ki z globinskim delovanjem ohranjajo lesk, gladkost in čvrstost kože.

Kozmetični pripravki

Kozmetična industrija ter farmakologija ponujata številna sredstva, ki ob redni uporabi obljubljajo preprečevanje staranja in glajenje gubic. Med njimi velja omeniti sredstva, ki vsebujejo sadne (alfa-hidroksi) kisline, timidinskedinukleotide, antioksidante: vitamine A, C in E, beta karoten ali/in bioflavonide.

Nobenega dvoma ni, da imajo med negovalnimi sredstvi vodilen pomen tista, ki zavirajo staranje in obenem celo omilijo nekatere njegove znake. Vsebovati morajo primerne količine in oblike retinoidov (snovi, podobne vitaminu A, kot so tretinoin, izotretinoin, tazaroten, retinol in retinaldehid). V zadnjih letih so se jim pridružili še rastni faktorji – njihovo učinkovitost so dokazale številne z dokazi podprte raziskave s področja molekularne biologije, zdaj pa jih vsebujejo tudi negovalna sredstva. Med najbolj uveljavljenimi je prav gotovo tako imenovani TNS recoverycomplex. V nasprotju z drugimi pomlajevalnimi sredstvi vsebuje naravne rastne faktorje, ki so jih vzgojili v laboratorijih (brez poskusov na živalih) in ki povsem naravno spodbujajo kožne celice k proizvajanju mladega vezivnega tkiva (kolagenska vlakna, elastin …). Zdaj so na voljo tudi v nekaterih slovenskih dermatoloških ordinacijah.

Sodobni dermatološki postopki

Globokih izraznih gub, ki nastanejo zaradi ponavljajočih se mimičnih gibov, z omenjenimi pripravki ni mogoče odpraviti. Toda dermatologi lahko s številnimi sodobnimi posegi pomembno prispevamo k ohranjanju mladostnega videza kože. Na voljo so nam številne metode, s katerimi preprečujemo prezgodnje staranje in na drugi strani prispevamo k pomlajevanju kože. Postopki so vse bolj prijazni, ne zahtevajo opustitve vsakodnevnih dejavnosti in so obenem vse učinkovitejši. Odlične pomlajevalne učinke je mogoče doseči s kombiniranjem metod, ki jih je treba – ob dobrem poznavanju kože in dogajanj v njej – prilagoditi posamezniku ter njegovim željam in videzu. Med najučinkovitejše prav gotovo spadajo posegi s sodobnimi dermatološkimi laserji.


Ablativni postopki

V prvo skupino sodijo naprave (CO2-laser, laser Erbij:YAG in nekatere radiofrekvenčne naprave), ki odstranjujejo zgornje plasti kože, čemur strokovno pravimo ablacija. Tovrstni posegi so najučinkovitejši, saj je z njimi mogoče odstraniti večino gubic, tako da kožna površina postane gladka. Prav postopki s CO2-laserjem so v zadnjem obdobju doživeli pravo renesanso, kajti z nobeno od sodobnejših naprav ni mogoče doseči tako učinkovitega glajenja, najsi gre za nagubano starikavo kožo ali za brazgotine, ki jih zapustijo akne. Pri tem pride tudi do krčenja kolagena v usnjici, kar dodatno prispeva h končnemu učinku. Rezultati tovrstnega nekirurškega liftinga so naravnost osupljivi, zato se zanj odloča vse več ljudi. Učinek se pokaže nekaj tednov po posegu, ko se koža zaceli. Takoj po obravnavi z laserjem je površina kože ranjena, zatem nastane oteklina, ki jo navadno spremlja tudi rahla bolečina. Celjenje traja približno teden dni, koža pa je še nekaj tednov ali celo mesecev nekoliko pordela.
Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki