Pomembno ni le to, kaj jemo, ampak tudi, kako hrano pripravimo za uživanje. Živila in iz njih pripravljene jedi so varni, če jih pravilno shranjujemo in pripravljamo. Hrana je namreč idealno gojišče zdravju škodljivih bakterij, zato sta pravilna priprava …
Kvinoja vsebuje obilo beljakovin ter vseh devet esencialnih aminokislin, zato je idealna hrana za vegetarijance. Še posebno bogata je z aminokislino lizin, ki spodbuja obnovo tkiv. Povrhu je dober vir mangana, magnezija, železa in bakra. Magnezij …
Bel, rdeč ali rumen, včasih hrustljav in drugič mokast, naklonjen "druženju" z drugimi živili – krompir je običajen in neobičajen hkrati. Gre za eno od najbolj hranljivih rastlin na svetu, ki je takoj po žitih drugo najpomembnejše živilo. Krompir je …
Melasa je gost, temen sirup, ki spominja na med, pridobivajo pa ga s stiskanjem sladkornega trsa ali sladkorne pese. Ta nerafinirani sirup, ki ne vsebuje aditivov ali konzervansov, je prava zakladnica hranilnih snovi, saj je bogat s kalcijem, železom, …
Na veselje vegetarijancev je amarant izredno hranljivo živilo, saj ni le izredno bogat z beljakovinami, celo bolj kot večina žit (vsebuje jih kar 15 %, več kot kravje mleko). Vsebuje namreč tudi vrsto vitaminov in mineralov – denimo sedemkrat več …
Preden želite shraniti jedi v hladilnik ali zamrzovalnik, jih ohladite in pokrijte. Če v hladilnik odložimo še tople in vlažne jedi, kot je juha ali listnata zelenjava, iz njih izhlapi voda, kar navlaži zrak v hladilniku. Zaradi večje vlage hladilnik …
Zagotovo vam je kdaj ostalo kaj hrane na krožniku. V takih primerih večina krožnik prekrije z aluminijasto folijo in spravi v hladilnik. Toda to ni povsem neoporečno.
Sojo srečujemo kot sestavino mnogih živil: pijač, piškotov, juh, čokolade, sladoleda, omak ... Če soje še niste poizkusili, vas bodo naslednji razlogi morda prepričali, da boste to storili zdaj.